Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina. Rezumatul evenimentelor, 3 mai 2022. Imagini cu civilii evacuați din subsolul uzinei Azovstal

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost o zi mai liniștită luni, pe frontul din estul Ucrainei. Potrivit serviciilor occidentale de informații, rușii nu au mai atacat intens pe toată linia frontului, ca în alte zile.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Chiar și aeronavele rusești și-au lansat rachetele din afara spațiului aerian ucrainean, de teamă că vor fi lovite. Motivul acalmiei ar fi, potrivit vesticilor, degringolada provocată de atacul cu rachete care a distrus centrul de comandă al rușilor din Izium.

Acolo ar fi fost rănit chiar generalul Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse. Cu toate astea, pe seară, o rachetă a căzut pe un internat în Odesa. Un elev de 14 ani a murit, iar o fată de 17 a fost rănită.

Ministerul rus al Apărării a dat publicității imagini cu civilii evacuați din complexul siderurgic din Mariupol, în autobuze însoțite de reprezentanți ai Crucii Roșii și ai Națiunilor Unite. Puțin peste 100 de oameni au părăsit Azovstal luni, în prima zi în care evacuarea s-a desfășurat conform planurilor. Mai puțin de jumătate dintre ei au preferat să meargă în regiunea Donețk, aflată sub controlul rușilor.

Citește și
Olaf Scholz
Scholz: Sancţiunile antiruse nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Kiev şi Moscova

„- Da, s-au găsit unii pe alții. Unde e tatăl? Îl căutăm și pe el? - Tatăl nostru... o să fie o surpriză pentru el.

„- Mult noroc, la revedere și aveți grijă, Dumnezeu să vă ajute! - Mulțumim!”

Pentru cei care au preferat să meargă în zonele aflate sub controlul Kievului, drumul nu a fost la fel de ușor. În cursul zilei au apărut informații că rușii întârzie intenționat convoiul. De altfel, cei care au fugit până acum din Mariupol spre Zaporijie, unde a fost organizată o tabără temporară pentru evacuați, spun că au trecut chiar și prin 20 de puncte de control în drumul lor spre zonele controlate de ucraineni.

Marina: “Am fugit din apartamentul meu, a fost distrus. Am fugit la părinți, dar și apartamentul lor a fost distrus de bombe. Apoi am mers la casa de la țară. Acolo aveam unde să stăm, aveam un cuptor, dar nu aveam lumină, apă, gaze”.

Mulți dintre cei care au ajuns prin forțe proprii în Zaporijie au luat de pe drum și alți refugiați care fugeau din calea războiului. Natalia a venit împreună cu nepotul ei în vârstă de trei ani.

Natalia Pototska, din Vasîlivka: „Eram bombardați toată ziua și toată noaptea, casele erau avariate, noi ne-am ascuns în beci. Era o situație dificilă cu mâncarea, nu aveam ajutoare umanitare, nu aveam bani, era înfricoșător acolo, așa că am fost nevoiți să plecăm. Rudele noastre au rămas, noi salvăm copiii...”.

Nic Paton Walsh, corespondent CNN: „Sunt atâția oameni aici care încearcă să găsească o cale de scăpare. De fapt, dacă ne întoarcem, vedem în spatele nostru aceste scene... oameni care coboară din autobuze, emoții uriașe în timp ce se întâlnesc cu cei dragi și se întreabă ce le rezervă viitorul. Viețile lor sunt complet date peste cap de acest război”.

Propaganda de stat din Rusia lansează amenințări nucleare la adresa vestului

La începutul conflictului, Rusia a trimis în Ucraina peste 120 de batalioane tactice de luptă, aproximativ 65% din întreaga sa forță de luptă terestră. Și, potrivit ministerului britanic al Apărării, peste un sfert din aceste unități și-au pierdut capacitatea de luptă. Potrivit Kievului, Rusia ar fi pierdut peste 1.000 de tancuri și 350 de avioane de luptă și elicoptere. La Moscova, propaganda de stat lansează amenințări nucleare la adresa vestului.

Dmitri Kiseliov, realizator TV supranumit "cel mai toxic propagandist al Kremlinului": „O altă opțiune este de a arunca Marea Britanie în adâncurile mării folosind vehiculul subacvatic fără pilot, Poseidon, al Rusiei. Nu există niciun mod de a opri această dronă subacvatică, care poate avea o încărcătură nucleară de 100 de megatone. Apoi, explozia unei torpile termonucleare în dreptul coastei Marii Britanii va cauza un tsunami gigantic, de până la 500 de metri înălțime. După ce a trecut peste Insulele Britanice, va transforma orice ar mai fi rămas din acestea într-un deșert radioactiv.”

Pe de altă parte... chiar și ororile războiului trec, uneori, în planul secund. În Borodeanka (Borodyanka), unul dintre orașele devastate de ruși în apropiere de capitala Kiev, pompierii au reușit să salveze o pisică rămasă blocată la etajul al 7-lea al unui bloc distrus de explozii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult