Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina. Ce au decis liderii militari din 50 de țări la baza germană Ramstein: ”Cred că rușii o s-o ia la fugă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Germania rezistă, deocamdată, presiunilor exercitate de Kiev și de aliații săi pentru livrarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei. Berlinul s-ar opune inclusiv ca alte țări care au aceste tancuri în dotare să le ofere Kievului.

Între timp, mai multe state au hotărât să-i antreneze pe ucraineni ca să poată folosi blindate occidentale.

Vineri, numeroase state au confirmat noi pachete semnificative de asistență militară. Miniştrii Apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări s-au întâlnit la baza militară Ramstein din Germania, sub coordonarea șefului de la Pentagon, pentru noi discuții legate de ajutorul militar oferit de Occident Ucrainei.

Statele Unite au oferit cel mai consistent pachet de ajutoare militare. Lloyd Austin, secretarul american al apărării: ”Acest pachet în valoare de 2.5 miliarde de dolari e unul dintre cele mai mari de până acum. Va ajuta Ucraina să-și completeze apărarea antiaeriană cu muniție suplimentară pentru sistemele NASAMS și cu 8 sisteme de apărare antiaeriană Avenger. Acest pachet contribuie și la acoperirea nevoilor urgente ale Ucrainei pentru blindate și vehicule de luptă”.

Este vorba, printre altele, de alte 59 de blindate usoare Bradley şi 90 de transportoare blindate Stryker. Se adaugă 53 de vehicule blindate antimine şi 350 de vehicule Humvee.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski: „Nu există altă soluţie” decât trimiterea de tancuri grele în Ucraina

Însă noua tranşă a ajutorului nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams. Iar Germania nu a decis încă dacă permite livrarea tancurilor Leopard către ucraineni, în ciuda presiunii internaționale.

Boris Pistorius, ministrul german al apărării: ”Impresia creata ocazional este că Germania se pune de-a curmezișul în coaliția occidentală care sprijină Ucraina. Este o impresie greșită. Nu ne temem de nimic, doar că avem o responsabilitate față de germani si fata de intreaga Europa si trebuie sa cumpanim bine argumentele pro si contra. Sunt foarte sigur ca va fi luată o decizie în curând, dar nu știu când si care va fi aceea.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la occidentali să doneze armament greu.

Volodymyr Zelenski: ”Sute de mulțumiri nu sunt sute de tancuri. Noi toți putem folosi mii de cuvinte în discuții, dar eu nu pot să trimit pe front cuvinte în locul tunurilor, care sunt necesare împotriva artileriei rusești - sau în locul sistemelor antiaeriene care sunt necesare pentru a-i proteja pe oameni de bombardamentele rusești.”

Este puțin probabil ca Ucraina să elibereze anul acesta, prin forța armelor, tot teritoriul ocupat de ruși. Șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, e de părere, totuși că ucrainenii pot lansa o ofensivă care să încline balanța în favoarea lor, cu sprijinul tactic american.

Washingtonul spune că înțelege de ce ucrainenii solicită insistent tancuri de la aliați.

John Kirby, Casa Albă: ”(În estul Ucrainei) sunt multe terenuri agricole și, în principal, orașe și sate destul de mici, nu sunt orașe industriale majore. E nevoie de manevrele de arme combinate, un fel pretențios de a spune că vrei să se miște rapid pe teren, eficient și cu suficientă putere de foc împotriva trupelor terestre inamice.”

Chiar dacă germanii nu au decis dacă să trimită tancuri Leopard în Ucraina, alte state membre NATO care au în dotare aceste blindate au hotărât deja să antreneze un prim lot de tanchiști ucraineni. Polonia, Danemarca și Finlanda sunt gata să livreze Ucrainei propriile tancuri Leopard, însă Berlinul are drept de veto în această privință. Pe de altă parte, Regatul Unit dă vești bune Kievului.

Deborah Haynes: ”Marea Britanie a fost prima tară care a anuntat ca trimite tancuri moderne Ucrainei. Si anume aceste 14 tancuri Challenger 2, dar si 30 de tunuri SA-90. Obiectivul este ca Ucraina să capete abilitatea nu doar de a se apăra, ci si de a lansa operațiuni pentru a împinge forțele ruse din țară pentru totdeauna.”

Tanchiștii ucraineni așteaptă cu nerăbdare noile blindate, despre care spun că vor avea un impact psihologic puternic asupra rușilor.

Vasil, comandant de tanc: ”Cred că rușii o s-o ia la fugă chiar înainte să începem să tragem. E o motivație puternică pentru infanterie atunci când au tancuri alături, moralul e foarte ridicat, se tem mai puțin. Cu tancuri Leopard și Challenger... când vom pleca la atac, vom fi de neoprit.”

Pentru moment, Polonia a anunțat că va antrena o brigadă ucraineană de tancuri până în martie, iar Finlanda a promis echipamente militare în valoare de peste 400 de milioane de dolari.

Surpriza a venit de la Olanda, care a anunțat că nu are nicio reținere să doneze avioane F-16 Ucrainei, dacă i se va cere asta.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult