Răsturnare de situație în Polonia. Președintele îi grațiază din nou pe cei doi politicieni condamnați la închisoare
Acest caz este cel mai recent din disputa politică ce opune noul guvern al premierului liberal pro-european Donald Tusk şi partidul Lege şi Justiţie (PiS), care în urma alegerilor din octombrie a pierdut puterea pe care o deţinea de opt ani.
Ambele tabere politice se acuză reciproc de încălcarea statului de drept, justiţia şi presa fiind principalele lor teme de confruntare.
„Am decis (...) să lansez procedura de graţiere" a declarat Andrzej Duda după o întâlnire cu soţiile celor doi deputaţi, pe care i-a descris drept „primii deţinuţi politici după 1989". Şeful statului a mai spus că va cere procurorului general eliberarea lor imediată.
Poliţia a intrat marţi seară în palatul prezidenţial după ce a primit ordinul să-i aresteze pe fostul ministrul de interne Mariusz Kaminski şi pe fostul adjunct al acestuia, Maciej Wasik, care se refugiaseră în reşedinţa preşedintelui.
Cei doi politicieni au fost amnistiaţi de preşedintele Duda în 2015 în urma unei condamnări pentru abuz în serviciu şi fals cu privire la fapte săvârşite în anul 2007.
Mariusz Kaminski era atunci şeful biroului central anti-corupţie şi a fost acuzat în acel dosar că i-a înscenat unui politician un caz de corupţie.
După învestirea guvernului condus de Tusk, Curtea Supremă a invalidat decizia de amnistiere, invocând că ea a fost semnată de preşedinte înaintea pronunţării sentinţei definitive, care a venit în decembrie 2023.
Între timp, Curtea Constituţională, în care majoritatea judecătorilor au fost numiţi pe vremea fostului guvern, a stabilit că decizia de amnistiere din 2015 este valabilă.
În urma condamnării definitive, celor doi deputaţi le-au fost anulate mandatele de parlamentar, ceea ce ei şi preşedintele Duda contestă, iar după ce au fost încarceraţi au intrat în greva foamei.
Proteste de amploare în fața ParlametuluiMii de simpatizanţi ai opoziţiei conservatoare poloneze demonstrează joi seară în faţa sediului parlamentului de la Varşovia împotriva noului guvern condus de Donald Tusk, transmite agenţia DPA.
„Aceasta este Polonia, nu ţara lui Tusk", se putea citi pe una dintre pancartele purtate de manifestanţi, predominant vârstnici, potrivit agenţiei germane de presă.
La protest a venit şi liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, formaţiunea care a pierdut puterea după alegerilor din octombrie în urma cărora liberalul pro-european Donald Tusk a format o coaliţie în care se regăsesc în total 16 partide, împărţite în trei alianţe cu orientări diferite, atât liberal-progresiste, cât şi conservatoare şi de stânga, dar care au împreună o orientare pro-UE şi încearcă să anuleze reformele judiciare prin care fostul guvern conservator a fost permanent în conflict cu Bruxellesul.
De când noul guvern a fost învestit în decembrie, acesta şi partidul PiS poartă o luptă în jurul justiţiei şi presei şi se acuză reciproc de încălcarea statului de drept. Mai mult, partidul PiS îl acuză pe Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, că acţionează în interesul Germaniei.
„Protestul polonezilor liberi", desfăşurat joi în faţa parlamentului, a fost iniţial organizat ca reacţie la decizia noului guvern de a schimba conducerile televiziunii publice, a radioului şi agenţiei naţionale de presă PAP.
Dar, arestarea chiar în sediul preşedinţiei a doi deputaţi din partidul PiS şi încarcerarea lor pentru executarea unei pedepse cu închisoarea, după ce Curtea Supremă a invalidat după învestirea noului guvern graţierea lor de către preşedintele conservator Andrzej Duda, a schimbat tematica protestului.