Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răsturnare de situație în favoarea Ucrainei. Rusia a suferit pierderi uriașe

Ucraina are în acest moment mai multe tancuri la dispoziție decât Rusia. De la începutul războiului, Moscova a pierdut mai bine de jumătate din mașinile sale de luptă, în timp ce Ucraina a primit constant tancuri de la aliații săi.

O analiză realizată de Bloomberg arată că pe câmpul de luptă balanța se înclină în favoarea Ucrainei. Rusia avea la dispoziție înainte de declanșarea războiului aproximativ 3.400 de tancuri, din care i-au mai rămas 1.400. Pe de altă parte, Ucraina are în prezent 1.500 de tancuri, o creștere semnificativă față de cele 987 pe care le deținea la începutul invaziei.

Potrivit bazei de date a Institutului Kiel, din germania, Ucraina a primit 471 de tancuri în cele 500 de zile de război și urmează să mai primească alte 286. Asta în timp ce o mare parte din armamentul Rusiei a fost distrus sau capturat.

Decalajul s-a redus și în ceea ce privește artileria și sistemele de rachete cu lansare multiplă, deși cu marje mult mai mici.

Datele referitoare la tancuri, în special, se potrivesc cu cele raportate marți de șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, Tony Radakin.

„Rusia a pierdut aproape jumătate din capacitatea de luptă a armatei sale”, a spus Radakin comisiei de apărare a legislativului. „Anul trecut a tras 10 milioane de obuze de artilerie, dar în cel mai bun caz poate produce 1 milion de obuze pe an. A pierdut 2.500 de tancuri și, în cel mai bun caz, poate produce 200 de tancuri pe an”, a adăugat acesta.

Grupul de monitorizare Oryx, care înregistrează doar pierderi pe care le poate confirma, 2.082 de tancuri rusești au fost distruse, avariate, abandonate sau capturate de la începutul războiului, în 2022.

Bloomberg precizează că există incertitudini mari privind aceste estimări, deoarece ambele părți își ascund pierderile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult