Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ipoteză nouă în cazul spionului rus, otrăvit. Cine s-ar afla în spatele tentativei de asasinat

21 de persoane au primit îngrijire medicală în Marea Britanie, după tentativa de asasinare a unui fost spion rus, cu o substanţă toxică.

Fostul spion şi fiica lui sunt în continuare inconştienţi, în vreme ce poliţistul care a intrat primul în contact cu ei este conştient şi vorbeşte, iar celelalte 18 persoane nu sunt spitalizate.

Între timp, tot mai multe voci îndeamnă la precauţie când e vorba de arătat cu degetul spre Kremlin.

Rusia a fost prima ipoteză la care s-a gândit toată lumea după atacul cu neurotoxină care i-a vizat pe fostul spion Serghei Skripal şi pe fiica sa. Dar, cel mai probabil, ancheta oficială nu se rezumă la ipoteza implicării străine.

Annie Machon, fost ofiţer de informaţii MI5: "E destul de puţin probabil ca Rusia, la nivel de stat, să încerce să atace pe cineva pe care l-a graţiat deja. N-ar avea niciun motiv. Ce cred că este, poate, mai interesant şi mai important acum este să vedem în ce a fost implicat în ultimii opt ani de când locuieşte în Marea Britanie."

Citește și
spion rus
A fost dezvăluită identitatea femeii găsite inconștientă alături de fostul spion rus

Presa a scris că nu oricine are acces la neurotoxine, ceea ce ar susţine varianta implicării unui serviciu de informaţii, dar acest argument nu stă în picioare, potrivit specialiştilor.

Annie Machon, fost ofiţer de informaţii MI5: "Uitaţi-vă la internetul ascuns. Acum poţi obţine orice de acolo, inclusiv chimicale foarte periculoase. În cazul Litvinenko, da. Câţi oameni au acces la poloniu 210? Acolo a fost clar o afacere la nivel de stat."

Unii au remarcat că tentativa de asasinare a fostului spion s-a produs cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia.

Sam Greene, analist de politică externă: "Ideea că asta s-a făcut ca să-i ridice cota lui Putin la alegerile prezidenţiale din 18 martie mi se pare de domeniul fantasticului. Va câştiga acele alegeri fără prea mari probleme oricum."

Dar, analiştii nu exclud implicarea altor actori din Rusia, care ar putea acţiona pe cont propriu crezând că apără interesele șefului de la Kremlin.

Situatia se vede nuanţat şi din Rusia. Moscova a negat oficial orice implicare, dar asta nu l-a împiedicat pe un jurnalist important de la televiziunea naţională să prefaţeze o ştire despre cazul Skripal cu un avertisment sumbru.

Kirill Kleimenov, directorul de ştiri al televiziunii ruse: "Profesia de trădător este una dintre cele mai periculoase din lume, mult mai periculoasă, potrivit statisticilor, decât cea de traficant de droguri. Foarte rar se întâmplă ca aceia care au ales-o să trăiască în pace până la adânci bătrâneţi."

Coincidenţa face ca însuşi Vladimir Putin să fi vorbit despre otravă într-un interviu luat înainte de cazul Skripal.

Vladimir Putin, preşedintele rus: "Cei care ne servesc otravă până la urmă o vor înghiţi şi se vor otrăvi ei înşişi."

Preşedintele rus se referea însă la relaţiile Rusiei cu Occidentul în general.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult