Răspunsul lui Vladimir Putin când a fost întrebat de un lider occidental dacă îl va ucide pe Volodimir Zelenski
„A spus că face două mari concesii”, a explicat Bennett despre întâlnirea sa cu Putin din 5 martie 2022. Bennett a zburat la Moscova în calitate de mediator, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit timesofisrael.com.
„Stiam că Zelenski era în pericol, amenințat, într-un buncăr... L-am întrebat pe Putin: Intenționați să-l ucideți pe Zelenski?”, a povestit el.
El a răspuns: „Nu îl voi omorî pe Zelenski”.
Bennett i-a adresat întrebarea din nou: „Trebuie să înțeleg. Îmi dai cuvântul că nu-l vei ucide pe Zelenski?”
Președintele rus a repetat: „Nu îl voi ucide pe Zelenski”.
Imediat după întâlnirea cu Putin, care a durat trei ore, fostul prim-ministru l-a sunat pe președintele ucrainean și i-a spus.
„Tocmai s-a încheiat întâlnirea mea cu Putin. Nu te va ucide”, i-a spus Bennett.
El a mai menționat că liderul ucrainean l-a întrebat dacă este sigur că Putin nu are această intenție, iar Bennett l-a asigurat că este „sigur 100%”.
Fostul lider occidental își amintește că la două ore distanță, Zelenski s-a fotografiat în biroul său și a dat publicității imaginea, însoțită de textul „Nu mă tem”.
Potrivit mai multor rapoarte neconfirmate, mai multe tentative de asasinat împotriva lui Zelenski au fost zădărnicite de la începutul invaziei Rusiei. Acele comploturi ar fi implicat mercenari din Grupul Wagner, aflat sub controlul aliatului lui Putin, Evgheni Prigojin, precum și forțele speciale cecene.
De asemenea, Putin ar fi fost de acord renunțe la dezarmarea Ucrainei în același weekend în care Zelenski a încetat să mai facă presiuni pentru aderarea rapidă la NATO, explică fostul premier israelian.
Acesta a mai menționat că toate eforturile sale de mediere au fost în colaborare cu SUA.
La acea vreme, întâlnirea cu Naftali Bennett a fost prima întâlnire a lui Vladimir Putin cu un lider străin după ce forțele ruse au invadat Ucraina.
După aproape un an de război, un raport de la începutul acestei săptămâni a indicat că noul guvern condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu efectuează o revizuire a politicii privind poziția sa față de război.
Raportul arată că un număr tot mai mare de oficiali din domeniile apărare și informații ar dori ca Ierusalimul să ajute Kievul militar fără a provoca o divizare cu Moscova, cum ar fi prin transferuri indirecte de sisteme fabricate de Israel.
Nu este clar ce tipuri de armament sunt luate în considerare, dar oficialul a spus că revizuirea politicii nu ar avea cum să conducă la vreo schimbare semnificativă și a subliniat că Israelul nu va trimite sisteme de apărare antirachetă, așa cum a cerut Kievul.
Netanyahu a făcut aluzie la o potențială schimbare a abordării într-un interviu pentru CNN difuzat marți, susținând că „se gândește” să ofere Kievului „alte tipuri de ajutor”, pe lângă ajutorul umanitar. În urma interviului, Rusia a avertizat Israelul să nu înarmeze Ucraina.
Avertismentul de la Moscova a venit și după rapoartele din ultimele săptămâni conform cărora Israelul a refuzat cererile SUA de a preda 10 baterii antiaeriene Hawk și sute de rachete de interceptare pentru a fi livrate Ucrainei.
Cu toate acestea, The New York Times a relatat luna trecută că armata americană a trimis sute de mii de obuze de artilerie în Ucraina dintr-un depozit masiv pe care îl au în Israel.
În tot acest timp, Israelul a încercat să mențină o poziție neutră față de război, păstrând canale deschise atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.
Sursa: Times of Israel
Dată publicare: 05-02-2023 15:38