Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rămășițele rachetei chinezești scăpată de sub control vor ajunge în atmosferă duminică: ”Se prăbușește necontrolat”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rămășițele celei mai mari rachete chinezești urmează să ajungă în atmosferă duminică, potrivit unui centru de cercetare spațială finanțat de guvernul Statelor Unite.

Cât despre punctul de intrare, acesta poate fi cam oriunde. Traiectoria este scăpată de sub control, nu din cauza unei avarii sau a unui incident inexplicabil, ci din cauza faptului că proiectanții săi chinezi au planificat de la început că întoarcerea ar fi „naturală”. Se așteaptă dezintegrarea în atmosferă.

Michio Kaku, fizician, City University of New York: ”Ca un liliac scapăt din Infern, racheta asta de 20 de tone se prăbușește necontrolat.”

Lansată pe 29 aprilie, racheta Long March 5B a transportat modulul care va deveni spațiul de locuit al viitoarei spații stațiale a Chinei. După separarea de modul, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată.

Michio Kaku: ”Poate lovi oriunde, oriunde între un loc nordic precum New York și un colț sudic, precum Noua Zeelandă.”

Citește și
racheta
Pentagonul nu va distruge racheta chineză scăpată de sub control. S-ar putea prăbuși pe 8 sau 9 mai

Un om de știință a surprins sâmbătă seară lansatorul chinezesc pe cerul Italiei, după ce în ajun a fost detectat și deasupra capitalei americane.

Reporter, TV 2 Norway: ”Ar fi suficient timp că să evacuezi o zonă anume?”

Yngvild Linnea Andalsvik, Norwegian Space Center: ”Nu prea se poate anticipa cu exactitate zona vizată a impactului, astfel să fie eficientă evacuarea.”

Pentagonul monitorizează situația îndeaproape, iar șeful Apărării americane a criticat voalat Beijingul pentru că a pierdut controlul asupra lansatorului.

Reporter: ”Racheta chinezească e în picaj. O considerați o amenințare pentru SUA? Aveți un plan s-o distrugeți controlat?”

Lloyd Austin, US Defense Secretary: ”Nu avem în plan s-o doborăm controlat. Tragem nădejde că va cădea într-un loc în care nu va face daune, de sperat că în ocean. Aceasta este o dovadă a faptului că, pentru aceia dintre noi care operăm în spaţiu, există sau ar trebui să existe obligaţia de a opera într-un mod sigur şi atent şi de a lua în considerare toate acestea în planificarea operaţiunilor.”

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ, iar experții cred că aceste incidente vor fi tot mai dese.

Michio Kaku, City University of New York: ”China se joaca de-a prinselea cu Occidentul. Cam asta e ideea lor despre tehnologie și eu unul cred că sunt foarte negljenți permițând ca lansatoarele lor să ardă în curtea cuiva.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult