Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Raiduri în Tel Aviv, foamete în Gaza. De ce negocierile sunt dificile în războiul din Orientul Mijlociu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Teoriștii Hamas au lansat în noaptea de joi spre vineri un nou atac asupra orașului Tel Aviv, dar rachetele au fost interceptate înainte să își atingă ținta.

De cealaltă parte, Israelul afirmă că nu doreşte extinderea războiului, dar raidurile asupra Fâșiei Gaza vor continua cu o intensitate mai mare în zilele următoare, fără a avea o certitudine, în acest moment, cu privire la soarta celor 224 de ostatici.

Qatarul spune că s-au făcut progrese semnificative în negocierile pentru eliberarea lor, dar o pauză în bombardamente ar fi benefică în procesul de mediere.

Iar liderii Uniunii Europene, care s-au întâlnit la Bruxelles, solicită un „acces umanitar rapid, sigur și neîngrădit” în Gaza.

Tel Avivul, din nou atacat

Sirenele care anunțau un posibil raid aerian s-au auzit din nou la Tel Aviv. Cei care se aflau în zona de promenadă au fugit să se adăposteze lângă cel mai apropiat perete.

Citește și
lista nume hamas
Ministerul Sănătăţii al Hamas publică o listă de aproape 7.000 de nume de palestinieni ucişi în Fâşia Gaza

Alarma a întrerupt inclusiv un miting al familiilor cetățenilor israelieni răpiți de Hamas.

Participanții s-au ridicat imediat, pentru a căuta un refugiu. Între timp, scutul antirachetă Iron Dome a neutralizat pericolul înainte să atingă solul.

Între timp, agențiile umanitare continuă să tragă un semnal de alarmă privind situația civililor din Gaza.

Sub asediul bombardamentelor, peste un milion de palestinieni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, mulți au puțin sau deloc acces la apă, medicamente sau alimente.

Civilii din Rafah, în sudul Gazei, au așteptat la cozi lungi pentru o pâine, deoarece lipsa de combustibil forțează închiderea brutăriilor.

Joi, reprezentanții ONU pentru Coordonarea ajutoarelor umanitare au precizat că 10 brutării din Gaza au fost lovite și distruse, în timp ce trei au fost închise din cauza lipsei de combustibil.

Partea israelienă spune că nu este de acord ca această resursă să intre în Gaza, deoarece ar putea ajunge în mâinile islamiștilor Hamas pentru a lansa mai multe atacuri.

Juliette Touma, director de comunicații la Agenția de Lucrări și Ajutor a ONU: „Suntem într-o situație la limită. Încă sperăm că va sosi o livrare urgentă de combustibil, astfel încât să nu fim nevoiți să oprim serviciile de asistență umanitară pentru cei care au nevoie”.

„Suntem hotărâți să câșigăm și să distrugem gruparea Hamas”

În timp ce comunitatea internațională cere tot mai apăsat „pauze umanitare”, armata israeliană continuă pregătirile pentru o invazie terestră în Gaza.

Lt. Col. Peter Lerner, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Ideea de a nu avea victime în rândul civililor în acest război este un concept bun, dar e abstract, nu e conform cu realitatea. Noi avasăm (cu operațiunile). Suntem hotărâți să câșigăm și să distrugem gruparea Hamas”.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Ducem un război pe frontul de sud împotriva Hamas. Suntem pregătiţi pentru orice evoluţie (a situaţiei) în nord, Hezbollah suferă multe pierderi. Cu toate acestea, nu avem niciun interes în extinderea războiului”.

Forțele terestre israeliene au avut miercuri noapte cea mai amplă operațiune militară, dar și cea mai adâncă incursiune în interiorul Fâșiei Gaza, de la începutul războiului. Armata a difuzat imagini cu tancuri și trupe de infanterie, care au trecut granița, lovind poziții Hamas înainte de a reveni, după câteva ore, pe teritoriul israelian. Fără, pierderi potrivit purtătorului de cuvânt.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Au efectuat o incursiune limitată și țintită în nordul Fâșiei Gaza. Forțele israeliene au ucis teroriști și au distrus infrastructura Hamas în zonă. Această incursiune face parte din pregătirile pentru etapele următoare ale războiului”.

Negocierile, tot mai dificile

Pe de altă parte, amânarea unei ofensive terestre israeliene, în Fâșia Gaza, dă un răgaz negocierilor, desfășurate cu intermedierea Qatarului, pentru eliberarea a cât mai mulți ostatici dintre cei rapiti de Hamas.

Mohamed Al Khulaifi, negociator principal și ministru de stat al Qatarului: „Este o negociere foarte dificilă. Atâta timp cât sunt bombardamene în continuu și, implicit, o escaladare continuă a situației, sarcina noastră devine tot mai dificilă. Mediatorii au nevoie de o perioadă de liniște. Avem nevoie de un context în care să putem vorbi cu ușurință cu ambele părți, să putem fi mai creativi în a aduce mai multe inițiative pentru a-i elibera pe acei civili”.

Potrivit armatei israeliene, 224 de ostatici sunt ținuți captivi în Gaza de teroriștii Hamas. Până acum doar patru au fost eliberați - o mamă și fiica ei, de naționalitate americană, precum și două octogenare din Israel.

Dar, militanții susțin că aproape 50 dintre prizonieri au fost uciși în timpul bombardamentelor lansate de trupele israeliene după 7 octombrie.

În plus, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a dat publicității un document cu numele celor peste 7.000 de palestinieni uciși. Este o replică dată președintelui american Joe Biden, care a declarat că pune la îndoială numărul victimelor anunțate de autoritățile din Gaza.

Maria Zaharova, purt.cuv. Ministerului rus de Externe: „Vă pot confirma că reprezentanții mișcării palestiniene vizitează Moscova”.

Abu Marzook, un important oficial Hamas, s-a aflat printre membrii delegaţiei. Potrivit agențiilor de presă ruse, în timpul vizitei, au avut loc discuţii privind eliberarea ostaticilor străini, inclusiv a cetăţenilor ruşi, pe care islamiștii îi ţin captivi în Gaza.

Israelul a calificat drept „deplorabilă” invitația oficialilor Hamas la Moscova și le-a cerut rușilor să expulzeze această delegație.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult