Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Raid aerian asupra Beirutului. Israelul l-a eliminat pe liderul unității de elită a Hezbollah. Era căutat de 4 decenii în SUA

Un raid aerian ţintit efectuat de armata israeliană vineri după-amiază în Beirut l-a ucis pe liderul forţei Al-Radwan, unitatea de elită a formaţiunii libaneze pro-iraniene Hezbollah, a declarat o sursă din cadrul acestei grupări agenţiei France Presse.

Atacul israelian vine la câteva zile după operaţiunea spectaculoasă atribuită de asemenea Israelului în care au fost detonate de la distanţă mii de pagere şi staţii de emisie-recepţie ale Hezbollah, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

Raidul executat vineri în apropiere de Beirut s-a soldat cu cel puţin 8 morţi şi 59 răniţi, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii libanez. "Atacul israelian l-a vizat pe liderul forţei Al-Radwan, Ibrahim Aqil, care a fost ucis", a indicat o sursă apropiată Hezbollah.

Acesta era numărul doi în ierarhia militară a Hezbollah. Liderul militar al grupării islamiste pro-iraniene, Fuad Shukr, a fost ucis pe 30 iulie într-un atac israelian similar tot în suburbia sudică ale Beirutului, un bastion al Hezbollah.

Ibrahim Aqil, alias Tahsin, era căutat de Statele Unite pentru rolul său în atentatul comis în aprilie 1983 asupra ambasadei SUA la Beirut, unde au fost ucise 63 de persoane, şi de asemenea pentru atentatul din octombrie acelaşi an împotriva puşcaşilor marini americani din Liban, soldat cu moartea a 241 de soldaţi.

Canalul Hezbollah, al-Manar, a transmis imagini de la locul atacului de vineri, arătând o clădire prăbuşită şi ambulanţe care se grăbesc pentru a transporta persoanele rănite.

Purtătorul de cuvânt pentru chestiuni de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că nu are cunoştinţă despre vreo notificare transmisă de Israel către SUA înaintea raidului aerian efectuat vineri la Beirut, relatează Reuters.

Întrebat de presă, el a refuzat să comenteze asupra acestui raid, reafirmând doar că Administraţia preşedintelui american Joe Biden doreşte să prevină o escaladare a tensiunilor în regiune.

Pe de altă parte, John Kirby a precizat că Washingtonul îndeamnă cetăţenii americani să nu călătorească în Liban, iar aceia care sunt acolo să părăsească această ţară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult