Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Raed Arafat ar vrea ca folosirea țigărilor electronice să fie interzisă în spațiul public

Your browser doesn't support HTML5 video.

Utilizarea la scară tot mai largă a ţigărilor electronice, în rândul adolescenţilor, provoacă îngrijorare în Statele Unite.

Un studiu oficial a descoperit că numărul liceenilor care folosesc astfel de dispozitive a crescut cu 900 la sută în ultimii 7 ani. Tocmai de aceea, trebuie interzise şi publicitatea, şi fumatul acestor ţigări în spaţiile publice, spune şi secretarul de stat Raed Arafat, într-o postare pe o reţea de socializare.

Folosirea ţigărilor electronice în rândul copiilor şi adolescenţilor a luat proporţiile unei epidemii, spun tot mai multe voci din Statele Unite. Un sondaj din 2016 arată că 1,7 milioane de liceeni şi 500.000 de elevi de şcoală generală folosiseră ţigări electronice cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

Frances Thompson, director de liceu: "Vin aici, se strâng câte cinci-şase o dată şi încep să fumeze ţigări electronice."

A devenit ceva la modă în liceele americane şi mulţi părinţi nici măcar nu-şi dau seama de asta.

Citește și
sofer oprit de politie
3 şoferi drogaţi şi băuţi, opriţi în Capitală în noaptea de vineri spre sâmbătă

Spencer Christie, director adjunct de liceu: "S-a ajuns ca elevii să fumeze ţigări electronice pe holuri şi în clase."

Jennifer Walden, profesoară de liceu: "În ultimele două bănci din spate, stăteau cu mâinile... se vedea o lumină albastră ieşind printre degetele lor."

Designul ţigărilor electronice, dar şi felul în care sunt ambalate rezervele de lichid îi atrag pe copii. Cum dispozitivele sunt relativ noi, reglementările sunt puţine. În Statele Unite însă, situaţia este pe cale să se schimbe.

Scott Gottlieb, directorul FDA: "Folosirea ţigărilor electronice în rândul tinerilor e foarte îngrijorătoare. Vom lua măsuri foarte curând vizând companiile despre care credem că aleg modalităţi de prezentare a produselor în moduri deliberat atrăgătoare pentru copii."

Frances Thompson, director de liceu: "Copiii cu care vorbesc eu cred că vaporii nu conţin nimic periculos. Nu cred că e nimic altceva decât apă."

Dar ţigările electronice nu sunt deloc inofensive. Pe lângă nicotina, care creează dependentza, un studiu realizat la Harvard a descoperit că unele dintre aromele artificiale conţin diacetil - o substanţă asociată cu boli respiratorii. Iar o alta cercetare, de la Universitatea Columbia, a identificat în vapori mai multe metale toxice, inclusiv plumb.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult