Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rachetă balistică intercontinentală lansată de SUA, din California. Ce poate face Minuteman III

Statele Unite au lansat marți dimineața o rachetă balistică intercontinentală de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California - prima din cele două lansări de test programate pentru această săptămână.

Comandamentul Global Strike al Forțelor Aeriene a publicat imagini în timp ce racheta  se ridica în aer și lăsa o dâră de fum și flăcări pe cer la nord de Santa Barbara, transmite CBS News.

Testul a fost efectuat de o echipă comună de aviatori de la Air Force Global Strike Command, o divizie a Forțelor Aeriene americane responsabilă cu descurajarea nucleară, și a fost sprijinită de Forțelor Spațiale, a precizat comandamentul într-un anunț. Astfel, programul de testare a lansării este conceput „pentru a valida și verifica siguranța, securitatea, eficacitatea și disponibilitatea sistemului de arme".

„Aceste teste au o semnificație imensă, nu numai pentru apărarea națiunii noastre, dar servesc, de asemenea, ca un moment crucial în prezentarea capacităților excepționale și a expertizei echipei noastre dedicate" a declarat colonelul Bryan Titus, vice-comandant al unității militare Space Launch Delta 30.

Citește și
Kim Jong Un
Promisiunea lui Kim Jong-un după ce Coreea de Nord a testat o rachetă balistică tactică. "Inamicii se vor teme"

Responsabilii Space Launch Delta 30 au precizat că este o operațiune de rutină testarea lansării de rachete balistice intercontinentale fără focos, precum Minuteman III, un model care a devenit operațional pentru prima dată în anii 1970, potrivit Air Force Nuclear Weapons Center. În prezent, există 400 de rachete Minuteman III în diferite baze ale Forțelor Aeriene din întreaga țară, pe care aripa militară le descrie ca fiind un sistem de arme strategice menit să servească drept "factor de descurajare nucleară fiabil și eficient".

Teste similare au mai fost efectuate de peste 300 de ori înainte, a precizat Space Launch Delta 30, adăugând că acestea "nu sunt rezultatul evenimentelor globale actuale", ci intenționează "să demonstreze că descurajarea nucleară a Statelor Unite este sigură, fiabilă și eficientă pentru a descuraja amenințările secolului XXI și pentru a ne liniști aliații".

În timpul unei alte lansări de test, în noiembrie anul trecut, o rachetă Minuteman III lansată de la aceeași bază a fost distrusă intenționat deasupra Pacificului din cauza unei "anomalii", a precizat atunci Comandamentul Global Strike al Forțelor Aeriene într-o declarație.

„O anomalie este orice eveniment neașteptat în timpul testului, deoarece anomaliile pot apărea din mai mulți factori care țin de platforma operațională în sine sau de echipamentul de testare, este necesară o analiză atentă pentru a identifica cauza", a precizat comandamentul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult