Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin susține că a ieșit din acordul privind cerealele din Ucraina pentru că grânele ajungeau în UE, nu în țările sărace

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce a dat vina pe atacuri cu drone asupra navelor rusești pentru retragerea din acordul de la Ankara, Vladimir Putin a venit luni cu un nou pretext pentru blocarea exporturilor de grâne din porturile ucrainene.

”Cele mai multe dintre cereale ajungeau în Turcia și în țările Uniunii Europene, nu în țările sărace” - spune liderul de la Kremlin.

Între timp, potrivit oficialilor de la Kiev, armata rusă ar fi atacat luni două remorchere ucrainene, care transportau cereale în sudul regiunii Nikolaev.

Vladimir Putin: "Am acceptat (acordul) în special pentru țările sărace. Dar se pare că aproximativ 34% din cereale merg în Turcia, 35% sau puțin mai mult de atât în țările Uniunii Europene și doar 3-4% mergeau în beneficiul așa-ziselor țări sărace, după cum sunt clasificate ele de către ONU. Ei bine, pentru așa ceva am făcut toate astea?"

Totuși, susținută de Turcia și de ONU, Ucraina este hotărâtă să continue exporturile. 12 nave cargo, încărcate cu cereale, au intrat luni în coridorul maritim umanitar spre Bosfor.

Citește și
Rafael Grossi
AIEA începe inspecţiile în Ucraina, după acuzațiile privind bomba murdară

Şi urmează să fie verificate alte 40 gata să plece în Ucraina. Rusia a fost informată în legătură cu ambele planuri. Însă Kremlinul avertizează că traseul navelor va fi periculos și riscant, iar asiguratorul londonez Ascot a suspendat acoperirea poliţelor.

Dmitry Peskov, Secretar de presă al Kremlinului: "În condițiile în care Rusiei îi este imposibil să garanteze siguranța navigației în aceste zone, acordul este greu de aplicat de acum încolo, iar situaţia ia o altă turnură, mult mai riscantă, mai periculoasă".

Ned Price, Purtător de cuvânt Casa Albă: "Acordul care a intrat în vigoare la 1 august a fost un mare succes. A adus pe piețele mondiale peste 9,5 milioane de tone de cereale. Acesta a permis ajutorului umanitar salvator de vieți să ajungă la persoanele vulnerabile din Afganistan, Somalia, Yemen, Etiopia și în alte părți ale lumii. Rusia transformă din nou hrana într-o armă în tot acest război pe care ea l-a început".

Președintele turc Recep Tayyip Erdoan, unul dintre garanții acordului, a confirmat că va continua mecanismul, chiar dacă a avut grijă să admită obiecţiile Rusiei.

Recep Tayyip Erdogan: "În cadrul mecanismului stabilit în Istanbul, am contribuit la o relativă atenuare a crizei alimentare globale punând în circulaţie 9,3 milioane de tone din grânele ucraieneine. Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre pentru a servi umanitatea".

Kremlinul a decis suspendarea acordului după atacul cu drone asupra mai multor nave ruse din flota Mării Negre, aflate în portul Sevastopol din Crimeea.

Şeful diplomaţiei de la Kiev a acuzat însă Moscova că foloseşte exploziile produse la 220 km distanță drept un „pretext fals" că să se retragă din acordul de export de cereale.

Între timp, capitala Ucrainei a fost ținta unor noi atacuri.

Volodomir Zelenski: "Rusia a atins un nou record în ceea ce privește dronele, inclusiv cele furnizate de partenerii săi iranieni, iar întreaga lume vede asta. Vede fosta "a doua armată a lumii", care nu mai este nici măcar a 22-a din punct de vedere al eficienței sale și vom face totul să ajungă pe locul 200".

Atacul asupra unei centrale electrice din Kiev a ucis trei persoane. Alertele de raid aerian au răsunat însă şi în Harkov, Sumî, Zaporojie sau Odesa.

Zelenski: "Teroriştii (ruși) au folosit 55 de rachete de croazieră pentru o lovitură masivă. 45 dintre acestea au fost doborâte".

Vizarea deliberată a infrastructurii civile este menită să strivească moralul ucrainenilor, în prag de iarnă. Penele de curent sunt zilnice, iar după bombardamentele de luni, 80% dintre locuitorii Kievului au rămas fără apă curentă la robinet.

Femeie: "Nu vă puteți imagina cum e ca viața să vi se schimbe într-un mod atât de injust. De exemplu, să nu mai ai apă, să-ți fie teamă că nu vei mai avea gaz, că nu vei mai avea lumină. Acum, jumătate din Kiev este fără lumină și apă".

Primarul Kievului a cerut deja țărilor occidentale să trimită pături în Ucraina. Deși Vitali Kliciko a cumpărat generatoare și a înfiinţat 1.000 de puncte mobile de încălzire în Kiev, temerile sale sporesc pe măsură ce vremea se răcește și rușii continuă să nimicească centralele electrice şi termice.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult