Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin și Rusia sunt o amenințare nucleară „acută” la adresa teritoriului american, afirmă Pentagonul

Pentagonul a dezvăluit o nouă strategie de apărare, în cadrul ei Rusia și Vladimir Putin sunt considerați drept o amenințare „acută”, pe fondul invaziei din Ucraina și a escaladării amenințărilor cu războiul nuclear.

Departamentul Apărării a folosit termenul „acut” de cel puțin zece ori în total, majoritatea dintre acestea fiind legate de discuții despre Rusia, în publicarea de joi a raportului de 80 de pagini, mandatat de Congres, privind Strategia Națională de Apărare 2022 a SUA, potrivit Newsweek.

Între timp, în același raport, Republica Populară Chineză este recunoscută ca reprezentând o „provocare de ritm” pentru SUA, însă acțiunile Rusiei sunt văzute ca fiind mai urgente.

„Disprețuitor față de independența vecinilor săi, guvernul Rusiei caută să folosească forța pentru a impune modificări ale frontierelor și pentru a reimpune o sferă de influență imperială. Istoricul său extins de agresiune teritorială include escaladarea războiului său brutal și neprovocat împotriva Ucrainei”, se arată în raport.

Temerile SUA în privința Rusiei

„Rusia prezintă cel mai acut exemplu de potențială escaladare la angajarea de arme nucleare, având în vedere stocul său semnificativ mai mare de sisteme nucleare regionale și posibilitatea ca aceasta să folosească aceste forțe pentru a încerca să câștige un război la periferia sa sau să evite înfrângerea dacă ar fi în pericol de a pierde un război convențional”, a adăugat raportul.

Citește și
vladimir putin
Vladimir Putin susţine că ştie ''cu aproximaţie'' unde ar pregăti Ucraina o ''bombă murdară''

Președintele Joe Biden a avertizat recent Rusia că provocările privind utilizarea armelor nucleare reprezintă o "greșeală gravă".

Pe lângă amenințările nucleare, SUA se tem de rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, de operațiunile cibernetice și informaționale, de armele chimice și biologice, de războiul subacvatic și de campaniile din „zona gri” îndreptate împotriva democrațiilor, mai notează Newsweek.

O multitudine de provocări există acum și vor exista în următoarele două decenii, a precizat Pentagonul, inclusiv „provocări strategice care decurg din interacțiunile complexe dintre un echilibru global al capacităților militare care se schimbă rapid”, pe lângă tehnologiile emergente și noile amenințări la adresa SUA din cauza „doctrinelor concurente”.

Putin: „Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina”

„Aceste caracteristici în evoluție rapidă ale mediului de securitate amenință să erodeze capacitatea Statelor Unite de a descuraja agresiunea și de a contribui la menținerea unor echilibre favorabile de putere în regiuni critice”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Vladimir Putin a negat vehement ideea că Rusia ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina și a dat din nou vina pe Occident, care ar încerca să determine statele încă neutre să se ralieze împotriva Rusiei.

„Scopul întregii povești cu amenințările nucleare și cu posibilitatea utilizării unei arme nucleare în Ucraina e foarte primitiv. Nu vedem niciun rost să facem asta. Nu are niciun scop, nici politic, nici militar”, a spus Vladimir Putin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult