Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin și Biden strică sărbătoarea NATO. Cele două mari probleme care vor fi discutate la summitul de la Washington

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rușii au ucis, luni, cel puțin 31 de ucraineni într-un val de bombardamente care au vizat capitala și alte patru orașe mari.

În Kiev, rachetele rusești au lovit inclusiv un mare spital de pediatrie. Imaginea copiilor bolnavi de cancer bântuind în stare de șoc printre ruine va fi de marți în mințile celor 32 de lideri NATO care se reunesc la Washington pentru summitul ce marchează 75 de ani de la crearea Alianței Nord Atlantice.

Sprijinul militar pentru Ucraina, și adoptarea unei foi de parcurs pentru aderarea acesteia la NATO sunt principalele subiecte.

Rușii au lansat, luni dimineață, cel puțin 40 de rachete asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv Kiev, Dnipro, Krivoi Roh ori Kramatorsk. În capitală a fost lovit spitalul de copii, unul dintre cele mai mari din Europa.

Părinți cu copii în brațe au ieșit în stradă, amețiți de șoc și plângând. Unii dintre copiii internati in sectia de oncologie si-au continuat tratamentul printre ruine înainte să li se gaseasca locuri in alte unitati.

Citește și
summit nato vilnius, zelenski
Summitul aniversar NATO începe marți: Ce este de aşteptat să se întâmple şi ce perspectivă i se va oferi Ucrainei

"Rusia nu poate pretinde că nu știe unde îi zboară rachetele. Este vital ca lumea să vada cine este si ce face Rusia si sa nu rămână tăcută", a scris Volodimir Zelenski, pe platforma X.

Aceste bombardamente teribile reprezintă felul Rusiei de a-și spune cuvântul înainte de summitul NATO, care va începe, marți, la Washington. Reuniunea marchează împlinirea a 75 de ani de la crearea Organizației Tratatului Nord-Atlantic.

Ian Brzezinski, fost secretar adjunct al apărării pentru Europa și politica NATO: "Nu va fi un summit sărbătoresc, ci unul cât se poate de serios din cauza contextului global. În primul rând, războiul din Ucraina, în care Rusia continuă să obțină mici câștiguri. Apoi riscul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu. La care se adaugă atitudinea tot mai provocatoare a Chinei în regiunea Indo-Pacific".

Cele 32 de state membre vor anunța măsuri pentru întărirea apărării antiaeriene a Kievului, dar si un plan văzut ca o "punte către aderare" pentru Ucraina. Anumite formulari din declaratia finala inca sunt negociate.

Situația lui Joe Biden, o altă problemă pentru occidentali

De parcă războiul din Ucraina n-ar fi o temă suficient de dificilă pentru occidentali, elefantul din încăpere se anunță a fi de fapt gazdă. Joe Biden se zbate să rămână un candidat viabil pentru realegere, după prestația lamentabilă de la dezbaterea electorală împotriva republicanului Donald Trump.

Reporter Pool: "Aveți sprijinul deplin al Partidului Democrat?".

Joe Biden, președintele SUA: "Da. Candidez și o să câștig din nou". James Goldgeier, Prof. International Relations American University: "Multe incertitudini aruncă o umbră grea asupra summit-ului. Joe Biden va încerca să se folosească de această reuniune pentru a-și demonstra capacitatea de a conduce. Însă e cert că statura lui a fost foarte afectată de prestația de la dezbaterea cu Trump. Și președintele Macron vine la summit fragilizat. La fel și cancelarul german (după alegerile europarlamentare)".

Josh Rogin, editorialist Washington Post: "Dacă (Biden) ar pierde alegerile sau dacă s-ar retrage din cursă, toți liderii occidentali ar trebui să-și schimbe abordarea pentru că vor avea de-a face cu președintele Trump (de anul viitor)".

Până acum, semnalele transmise de Trump nu au fost deloc încurajatoare pentru aliaţi. Republicanii din Congres au blocat timp de 6 luni aprobarea mai multor ajutoare militare pentru Ucraina, recurgând la sloganul "America pe primul loc".

Totodată, republicanul a declarat, în februarie, că va încuraja Rusia să facă "ce are ea chef" cu membrii NATO care nu îndeplinesc ţinta de cheltuieli pentru apărare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult