Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin recunoaște că trimite nord-coreeni la război în Ucraina: ”Sunt un lucru serios”. Ce le-a cerut și turcilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vladimir Putin susține că este dispus la compromisuri rezonabile, însă rezultatul conflictului din Ucraina trebuie să fie în favoarea Rusiei. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a recunoscut că în Rusia au ajuns mii de soldați nord-coreeni.  

Ucrainenii îi îndeamnă să dezerteze și le oferă mâncare și cazare. Kievul a anunțat ca o parte dintre militarii nord-coreeni trimiși de Kim Jong Un în sprijinul Rusiei au ajuns pe frontul din Kursk, unde armata ucraineană a ocupat teritorii în urma unei ofensive surpriză lansate în august.

Ar fi vorba despre câteva mii, dintr-un total de aproape 12.000 de soldați - două brigăzi care se antrenează pentru război în mai multe baze rusești din Est.

Vladimir Putin: „Imaginile (cu soldați nord-coreeni în Rusia) sunt un lucru serios. Dacă există imagini, atunci reflectă ceva. Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că nu acțiunile Rusiei au dus la escaladarea situației din Ucraina, ci lovitura de stat din 2014, susținută în primul rând de Statele Unite”.

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene a transmis într-un mesaj video, publicat în limba coreeană pe Telegram, că oferă protecție soldaților nord-coreeni, dacă vor să dezerteze din Rusia.

Citește și
Elon Musk discută în mod regulat cu Putin din 2022. Favoarea pe care liderul de la Kremlin i-ar fi cerut-o miliardarului
Elon Musk discută în mod regulat cu Putin din 2022. Favoarea pe care liderul de la Kremlin i-ar fi cerut-o miliardarului

Kievul îi încurajează să se predea şi se angajează să le ofere hrană şi cazare. Ba chiar, pentru a-i convinge, ucrainenii le-au arătat porțiile de mâncare și dormitoarele în care i-ar caza.

Șeful ONU, refuzat în Ucraina după ce s-a ploconit în fața lui Putin

În altă ordine de idei, liderul rus susține că Ucraina ar fi abordat de două ori Rusia cu propunerea de a începe negocieri de pace, prin intermediul Turciei.

Vladimir Putin: ”Chiar recent, consilierul domnului Erdogan a sunat la Kremlin spunând că există o nouă inițiativă prin care ucrainenii cer negocieri. Am fost de acord, dar chiar a doua zi regimul de la Kiev a declarat public că nu discută cu noi. Le-am zis turcilor: „Mulțumim, băieți, dar mai întâi lămuriți-vă cu clienții voștri dacă vor sau nu să negocieze”.

Putin a insistat că nu va face nicio concesie Ucrainei. Iar când secretarul general al ONU i-ar fi declarat, la întâlnirea de la summitul BRICS, că „ar trebui să trăim cu toţii ca o mare familie", Putin i-a replicat că "în familii există adesea dispute, scandaluri, litigii legate de proprietate şi, uneori, chiar încăierări”.

Din Rusia, Antonio Guterres ar fi vrut să se ducă la Kiev, dar președintele Zelenski i-a transmis că nu e binevenit, invocând "umilirea" aplicată dreptului internaţional după ce s-a ploconit în fața lui Putin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult