Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin are capacitatea de a provoca un alt război în Europa - iar Occidentul trebuie să oprească acest lucru, spun experții

Incidentele „alarmante” recente din Balcani sunt o dovadă a amenințării tot mai mari a Rusiei la adresa regiunii – și a capacității lui Vladimir Putin de a alcătui un alt front în Europa, spun experții, conform Sky News.  

Scriind în revista Foreign Affairs, ofițerul de informații David Shedd și Ivana Stradner, care studiază strategiile de securitate și doctrinele militare ale Rusiei, spun că Occidentul trebuie să-l împiedice pe președintele rus să alimenteze conflictul de lungă durată dintre Serbia și Kosovo.

În septembrie, SUA au avertizat cu privire la o acumulare „fără precedent” de trupe sârbe la granița cu Kosovo, pe fondul tensiunilor tot mai mari din regiune - o mișcare pe care Shedd și Stradner o consideră o „dezvoltare alarmantă”.

A urmat o ciocnire între 30 de sârbi puternic înarmați și o patrulă de poliție din Kosovo, care a provocat moartea a patru persoane.

Există "multe indicii că aceste incidente depășesc tensiunile familiare care au persistat în ultimii ani. Aceste incidente arată, de asemenea, amenințarea tot mai mare pe care Rusia, partenerul Serbiei, o reprezintă pentru regiune", mai arată sursa citată.

Shedd și Stradner scriu pe larg despre relațiile ruso-sârbe și de ce Moscova este fericită să aprindă flăcările conflictului istoric - iată principalele lor puncte:

Creșterea tensiunilor dintre Serbia și Kosovo – care și-a declarat independența în 2008 – „subliniază resursele NATO și subminează puterea SUA în Europa” – lucru pe care Putin îl va consideră favorabil Rusiei; Un alt război în Europa înseamnă că Occidentul ar avea mai puțină putere pentru a ajuta Ucraina. Un conflict în creștere și, prin urmare, o altă distragere a atenției de la obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina ar fi un „dar și mai mare pentru Putin”; Putin dorește „să transforme Moscova în singurul negociator de conflict de încredere al Balcanilor – oferind Kremlinului o pârghie asupra puterilor occidentale”; Președintele sârb Aleksander Vucic – care a aprofundat legăturile cu Rusia de la începutul războiului – „beneficiază politic de pe urma haosului din Balcani, ceea ce îl ajută să-și justifice relevanța politică și să mențină controlul”; Vucic are nevoie de ajutorul lui Putin pentru a reuși - țara sa beneficiază de energia rusă redusă, iar Belgradul și Moscova și-au „întărit și cooperarea militaro-tehnică”; Rusia a aprins flăcările tensiunilor dintre Serbia și Kosovo afișând panouri cu declarații de solidaritate cu Serbia și făcând ecou propagandei sârbe în mass-media;

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult