Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin a anunțat că Rusia va antrena piloții belaruși să zboare pe aeronave capabile să lanseze arme nucleare

Your browser doesn't support HTML5 video.

La exact 300 de zile de la începutul războiului Vladimir Putin admite că situația din cele patru regiuni ucrainene, anexate în septembrie este "extrem de dificilă".

Liderul rus a ordonat serviciilor de securitate, să intensifice eforturile pentru a-și securiza așa-zisele noi frontiere. Între timp la Kiev sporesc temerile că aliatul Moscovei, Belarus ar putea deschide un nou front în nordul Ucrainei, iar Volodimir Zelenski a fost în Bahmut, cel mai fierbinte punct al frontului în acest moment.

Volodimir Zelenski a fost pentru câteva ore în Bahmut care este de multe săptămâni scena celor mai îndârjite confruntări dintre trupele ruse şi cele ucrainene, după ce Putin a ordonat armatei să cucerească regiunea Donetsk. Ambele tabere suferă pierderi teribile. Preşedintele Zelenski s-a întâlnit cu militarii din linia întâi şi i-a decorat pentru eroism.

”Voi aici, în Donbas, protejati întreaga Ucraina! Apărarea întregii Ucraine, nu doar a Donbasului, apasă pe umerii voştri!”

Victoria invadatorilor în Bahmut ar însemna tăierea liniilor ucrainene de aprovizionare pentru frontul din Donbas şi deschiderea drumului mai departe pentru ruşi, spre Kramatorsk şi Sloviansk.

Citește și
nava scufundata thailanda
Tragedie pe mare: O navă de război a marinei thailandeze, cu peste 100 de marinari la bord, s-a scufundat. 33 de dispăruți

Pe de altă parte, urmările vizitei făcute luni de Vladimir Putin la Minsk sunt încă învăluite în ceaţă. Liderul rus a fost însoţit de o suită amplă, din care n-au lipsit cei mai importanţi miniştri, Serghei Lavrov şi Serghei Șoigu. A fost, se zice, cel mai semnificant trio de demnitari ruşi ajuns pe teritoriul Belarusului după sfârşitul războiului rece. Oficial, vizita a avut rolul de a consolida parteneriatul de apărare. Putin a anunțat că țara sa va antrena piloții belaruși să zboare pe aeronave capabile să lanseze arme nucleare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Este posibil să îndeplinim cererile președintelui belarus, în legătură cu pregătirea echipajelor forțelor aeriene ale Belarusului. Aeronavele lor au fost deja modernizate pentru a utiliza muniții speciale (nucleare)”.

În faţa camerelor de luat vederi, Lukașenko a riscat o autoironie obraznică.

Alexandr Lukașenko: ”Noi doi suntem co-agresori, cei mai răi și mai toxici oameni de pe această planetă. Avem o singură dezbatere, cine este mai toxic. Vladimir Vladimirovici (Putin) spune că eu sunt. Eu încep să cred că el este mai toxic. Până la urmă am decis că amândoi suntem, în egală măsură și, dacă cineva se gândește să ne despartă, să ne dezbine, acest lucru nu se va întâmpla”.

În culise, totuşi, n-a fost loc de glume. Adevărata miză a deplasării lui Putin la Minsk ar fi fost să-l convingă pe Lukașenko să intervină militar, alături de ruşi, în Ucraina. O asemenea decizie ar fi extrem de nepopulară la Minsk, iar Lukașenko a resusit până acum să-şi limiteze ajutorul la oferirea teritoriului sau pentru lansarea atacurilor împotriva Ucrainei. Marja lui de manevră s-ar fi restrâns însă tot mai mult, spun analiştii occidentali.

În altă ordine de idei, pe reţelele ruseşti circula noi clipuri scandaloase menite să dea un impuls înrolării pentru frontul din Ucraina. Într-unul dintre ele, un rus de vârstă mijlocie se oferă voluntar ca să-i poată cumpăra fiicei lui adolescente un nou Iphone.

Telefonul l-o fi furat din Ucraina, din moment ce în Rusia nu se mai vinde marca respectivă, comentează sarcastic internauţii.

În alt clip de propagandă, armata rusă oferă un schimb de nerefuzat unui bătrân: să-şi sacrifice nepotul în schimbul păstrării vechi sale maşini Lada.

Pe de altă parte, o explozie de proporţii a afectat gazoductul Urengoi-Pomary-Ujhorod, care transporta gaze din zona Arctică a Rusiei, prin Ucraina, spre Europa. Oficial, conducta ar fi sărit în aer în cursul unei lucrări de mentenanţă la o secţiune din centrul Rusiei, la 600 de km-est de Moscova. Guvernul României a precizat că aprovizionarea ţării noastre cu gaz nu este afectată de acest incident grav.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult