Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.  

Oficialul spune că Hamas ar renunța la arme și s-ar transforma într-un partid politic dacă ar fi înființat un stat palestinian independent, pe baza granițelor anterioare anului 1967.

Khalil al-Hayya, într-un interviu acordat, miercuri, a menționat acest lucru în contextul în care discuțiile pentru un armistițiu sunt în impas de luni de zile. Propunerea ca Hamas să se dezarmeze pare a fi o concesie semnificativă din partea grupului militant, angajat oficial în distrugerea Israelului.

Totuși, este puțin probabil ca Israelul să considere un astfel de scenariu plauzibil. Israelul a jurat să înfrângă Hamas după atacurile mortale din 7 octombrie, care au declanșat războiul, iar conducerea actuală a Israelului se opune ferm creării unui stat palestinian pe teritoriile pe care Israelul le-a capturat în războiul din Orientul Mijlociu din 1967.

Al-Hayya a declarat că Hamas dorește să se alăture Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de fracțiunea rivală Fatah, pentru a forma un guvern unitar pentru Gaza și Cisiordania. El a afirmat că Hamas ar accepta „un stat palestinian complet suveran în Cisiordania și Fâșia Gaza și întoarcerea refugiaților palestinieni în conformitate cu rezoluțiile internaționale”, de-a lungul frontierelor Israelului anterioare anului 1967.

Citește și
Fasia Gaza
Armata Israelului arată ce ar fi, de fapt, gropile comune dintr-un spital din Gaza

În cazul în care aceasta se va întâmpla, a spus el, aripa militară a grupului se va dizolva.

„Toate experiențele popoarelor care s-au luptat împotriva ocupanților, când au devenit independente și și-au obținut drepturile și statul lor, ce au făcut aceste forțe? S-au transformat în partide politice, iar forțele lor de luptă au devenit armata națională”, a declarat el.

De-a lungul anilor, Hamas a moderat uneori poziția sa publică în ceea ce privește posibilitatea unui stat palestinian alături de Israel. Cu toate acestea, programul său politic încă „respinge orice alternativă la eliberarea completă a Palestinei, de la râu până la mare” — referindu-se la zona care se întinde de la Râul Iordan până la Marea Mediterană, ce include teritorii care acum fac parte din Israel.

Al-Hayya nu a specificat dacă acceptarea aparentă a unei soluții de către două state ar însemna un sfârșit al conflictului palestinian cu Israelul sau un pas intermediar către obiectivul declarat al grupului de a distruge Israelul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult