Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia și-a băgat coada și în protestele din Serbia. Lidera opoziției, românca Marinika Tepic, continuă greva foamei

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Serbia iau amploare protestele izbucnite după alegerile legislative și locale de pe 17 decembrie.  

Luni au ieșit în stradă și studenții, după ce duminică mii de sârbi au cerut anularea scrutinului a cărui legitimitate este pusă la îndoială inclusiv de observatorii internaționali.

La manifestație a luat cuvântul și lidera opoziției, o politiciană de etnie română, vizibil slăbită după 8 zile de grevă a foamei. Forțele de ordine au intervenit brutal.

Ca în fiecare seară din ultima săptămână, mii de sârbi s-au strâns în fața primăriei din Belgrad unde îşi are sediul comisia electorală. Oficial, Partidul Progresist Sârb, naționalist de dreapta, s-a plasat pe prima poziţie, cu peste 46% din voturi.

Alianţa opoziției, „Serbia Împotriva Violenţei”, ar fi ocupat poziţia secundă, cu un scor de două ori mai mic.

Citește și
Marinika Tepic
„Sănătatea sa este în pericol.” Liderul opoziţiei din Serbia, în greva foamei pentru a denunţa fraudele electorale

Cap de listă al acestei alianțe este politiciana de etnie română Marinika Tepici. În urmă cu 8 zile, alături de alți 6 deputați, Tepici a intrat în greva foamei în semn de protest față de fraudele electorale masive pe care le reclamă.

Marinika Tepic, vicepreședinte al Partidului Libertății și Justiție, coaliția Serbia Împotriva Violenței: „Misiunea esențială a unui stat e să creeze condițiile pentru un vot liber. Dar puterea a furat voturile. Vucici, nu ai furat unul, ci mii și mii de voturi. De aceea îți spunem de aici răspicat: 'Alegerile trebuie anulate!”.

Politiciana de 49 de ani a fost în ultimii ani ținta unor repetate atacuri naționaliste, find numită „românca dușman al sârbilor”.

Vucici, președintele Serbiei: „Pe cei care sunt în greva foamei - am auzit de Veselinovici, de numele celorlalți nu-mi amintesc - îi îndemn să pună capăt protestului. Nu se obține nimic în acest mod în afară de periclitarea propriei sănătăți”.

Aleksandar Jovanovic Cuta, politician din opoziția sârbă: „Aleksandr Vucici, a cui e primăria asta? E a ta și a hoților tăi? Planul nostru e s-o eliberăm în seara asta!”.

Ușile erau însă ferecate, iar câteva zeci de protestatari au atacat clădirea primăriei cu pietre, bețe și ouă. Unii au escaladat zidurile, iar alții au spart mai multe geamuri în încercarea de a forța intrarea.

Președintele Vucic repetă discursul Kremlinului, cu ingerințele străine

Forțele de ordine masate în jurul clădirii și în interior i-au dispersat pe manifestanți folosind din plin bastoanele, spray-uri cu piper și gaze lacrimogene. Scrutinul din 17 decembrie a atras critici dure și din partea observatorilor internaţionali, printre nereguli fiind pomenite cumpărarea de voturi, turismul electoral și includerea pe liste a unor alegători inexistenți.

Imperturbabil, preşedintele Serbiei a sugerat duminică seară că ar fi vorba de tulburări încurajate de străini.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Cetățeni ai Serbiei, nu vă faceți griji! Nu e în desfășurare nicio revoluție! N-o să le iasă nimic! E clar că aceste tulburări sunt rodul unor circumstanțe geopolitice ample în care se dorește distrugerea independenței și a suveranității Serbiei”.

De altfel, Kremlinul s-a grăbit să acuze ceea ce numește „Occidentul colectiv” pentru că ar încerca să destabilizeze Serbia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult