Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proteste în Rusia, după condamnarea lui Aleksei Navalnîi. Comunitatea internațională cere eliberarea lui

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape 1.000 de persoane au fost reținute marți seară în Rusia, după ce un tribunal l-a condamnat pe liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi la peste doi ani și jumătate de închisoare.

După ce a fost anunţat verdictul, protestatarii s-au adunat în centrul Moscovei şi pe principalul bulevard din Sankt Petersburg. Forţele de ordine prezente în număr mare au intervenit în forţă şi au început să-i adune pe susţinătorii lui Navalnîi.

Opozantul - care în faţa instanţei l-a atacat în termeni duri pe liderul rus Vladimir Putin - a fost acuzat că a încălcat termenii unei sentințe de închisoare, cu suspendare, din 2014, care îl obliga să se prezinte regulat la poliție.

Nu avea cum - au argumentat avocații săi. Care au subliniat, că autoritățile știau că Navalnîi, se afla în recuperare, la Berlin, după ce a fost otrăvit.

Aleksei Navalnîi: „Au existat Alexandru Eliberatorul și Iaroslav cel Înțelept. Putin va rămâne în istorie drept Vladimir cel care pune Otravă în Chiloți.”

Citește și
Vladimir Putin
Avertisment dur al Kremlinului pentru UE, în contextul arestării lui Navalnîi

Este profeția tăioasă a lui Aleksei Navalnîi, care a declarat de la bun început că nu recunoaște legalitatea procesului, pe care l-a numit "circ".

Nu i-au frânt curajul nici zecile de arestări din ultimii ani, nici perspectiva de a petrece încă aproape trei ani într-o celulă, departe de familie, nici recenta otrăvire cu un agent neurotoxic care l-a dus în pragul morții.

Aleksei Navalnîi: „Toate astea se întâmplă din cauza urii și a fricii unui singur om, pe care l-am ofensat de moarte prin simplul fapt că am supraviețuit tentativei de asasinat pe care a ordonat-o.” Pe deplin edificat, opozantul rus nu și-a făcut iluzii în privința verdictului, dar n-a scapăt însă ocazia de a-i îndemna pe ruși să continue protestele.

Aleksei Navalnîi: „Nu contează cum se termină pentru mine acest anume proces. M-ar putea întemnița pe alte acuzații. Ideea este: arestezi unul, sperii milioane. Sper ca rușilor să nu le fie frică. Asta nu e o demonstrație de forță! Toată paza asta, cușca în care sunt ținut, sunt o demonstrație de slăbiciune! Nu poți întemnița sute de mii și milioane de oameni.”

În timp ce judecătoarea citea sentință, pe Iulia Navalnîia a podidit-o plânsul. Soțul ei a încercat să-i capteze privirea și i-a desenat inimi cu palmele ori pe geamul cuștii în care era ținut. Iulia și-a dat jos masca de protecție, a zâmbit și i-a făcut cu mâna, ridicând din umeri.

 

 

Abbas Gallyamov, expert politic: „Condamnarea va contribui la transformarea lui Navalnîi dintr-unul dintre liderii opoziției în liderul absolut. Deja se îndreptă spre acest statut datorită activității, energiei, carismei și, mai presus de toate, curajului său.” Dar, potrivit analiștilor, oricum ar da-o, pentru Kremlin socoteala iese prost. Abbas Gallyamov, expert politic: „Dacă Navalni ar fi liber ar putea fară îndoială să îngroape planurile Kremlinului privind viitoarele alegeri legislative. Ca s-o spunem de-a dreptul, situația nu este deloc favorabilă Kremlinului. Popularitatea Rusiei Unite (partidul lui Putin) este de vreo 30%, cu tendință de scădere.” Colaboratorii lui Aleksei Navalnîi cer liderilor occidentali să riposteze prin sancțiuni severe. Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalnîi: „Mesajul nostru este simplu: urmăriți traseul banilor! Așa cum am arătat și în investigația despre palatul lui Putin, acestuia îi pasă foarte mult de bani, numai de asta îi pasă, e singurul fel în care îl poți lovi. Vorbesc de sancțiuni care să-i afecteze pe oligarhii lui, pe cei care sunt proprietarii cu numele ai bunurilor lui Putin!”

Comunitatea internațională cere eliberarea imediată a lui Navalnîi  

Condamnarea lui Navalnîi a atras o reacție negativă unanimă din partea Occidentului, comentează AFP.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Germania, Franţa, Marea Britanie, toate au îndemnat "eliberarea imediată" a lui Aleksei Navalnîi.

Ministerul rus de Externe a denunţat reacţiile occidentale ca "deconectate de la realitate" şi o ingerinţă "în treburile interne ale unui stat suveran".

Judecătoarea Natalia Repnikova a apreciat că principalul detractor al lui Vladimir Putin a încălcat controlul judiciar şi, prin urmare, va trebui să execute pedeapsa de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare la care a fost condamnat în 2014 pentru delapidare, mai puţin cele zece luni petrecute în acel an în arest la domiciliu.

Potrivit avocatei lui, Olga Mihailova, clientul său va trebui prin urmare să efectueze "aproximativ" doi ani şi opt luni de închisoare. Dar va face apel.

Media ruse au publicat imagini video arătând protestatari urmăriţi de poliţie la metrou sau alţii coborâţi cu forţa dintr-un taxi. De asemenea, a fost semnalate violenţe împotriva jurnaliştilor.

SUA şi-au exprimat marţi ''profunda îngrijorare'' după condamnarea lui Aleksei Navalnîi, cerând Rusiei să-l elibereze ''imediat şi necondiţionat''.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, este aşteptat vineri la Moscova, în timp ce unele state din UE doresc noi sancţiuni.

Marţi seară, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat condamnarea lui Aleksei Navalnîi la închisoare, afirmând că "un dezacord politic nu este niciodată o crimă".

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut încetarea represiunii manifestaţiilor opoziţiei, iar premierul britanic, Boris Johnson, a denunţat un verdict "de o pură laşitate".  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult