Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proteste de amploare în Polonia. Manifestanții au ieșit cu lumânări și pixuri în stradă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au avut loc manifestaţii de amploare în marile oraşe ale Poloniei, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor Justiţiei.

Demonstranţii s-au adunat din nou după ce preşedintele ţării a promulgat o lege controversata privind alegerea noului preşedinte al Curţii Supreme.

La Varşovia demonstranţii s-au adunat în faţa palatului prezidenţial strigându-i preşedintelui "Ruşine", la câteva ore după ce Andrzej Duda a promulgat legea care permite executivului să îl aleagă pe următorul şef al Curţii Supreme.

Manifestanţii au ţinut în mâini lumânări şi pixuri, aluzie la faptul că preşedintele este mereu gata să semneze orice lege votată de Parlament.

Demonstraţia a fost presărată de incidente violente, iar poliţiştii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Citește și
George Ivaşcu
Ce spune ministrul Culturii despre actorii care strâng semnături pentru campania ”fără penali”

Bărbat: "Au început să împrăştie gaze lacrimogene, din spate, de la al doilea cordom de poliţie. L-am simţit pe faţă de la distanţă foarte mică, probabil jumătate de metru..".

În centrul oraşului Poznan, manifestanţii au format cuvântul STOP, în timp ce în Cracovia au fluturat steagurile Uniunii Europene.

Legea, extrem de contrversata pune presiune pe şefa Curţii Supreme. Luna aceasta, 22 de judecători ai Curții au fost forțați să se pensioneze anticipat, dar președinta insitutiei a refuzat să plece, spunând că mandatul ei expiră abia în 2020.

La începutul lunii, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement la adresa Poloniei, din pricina reformelor judiciare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult