Protecția consumatorilor din SUA vrea să interzică mașinile de gătit cu gaz. Ce spune Greenpeace România
Într-un interviu acordat Bloomberg, un comisar american pentru siguranța produselor de consum a spus că folosirea aragazului cu gaz este un „pericol ascuns”.
„Orice opțiune este pe masă. Produsele care nu pot fi puse în siguranță pot fi interzise”, a declarat comisarul agenției Richard Trumka Jr. pentru Bloomberg. Raportul spune că agenția intenționează „să ia măsuri” pentru a aborda poluarea interioară cauzată de aragaze.
CPSC (Protecția Consumatorilor din SUA) ia în considerare de luni de zile acțiuni privind aragazele cu gaz. Efectele poluante au fost legate de astm și agravarea afecțiunilor respiratorii.
Un studiu din decembrie 2022 din Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică a constatat că utilizarea aragazului în interior este asociată cu un risc crescut de astm bronșic actual în rândul copiilor. Studiul a constatat că aproape 13% din astmul actual la copii din SUA este atribuit utilizării aragazului cu gaz.
Trumka a declarat pentru Bloomberg că agenția intenționează să deschidă dezbateri publice cu privire la pericolele aragazului cu gaz. Opțiunile pe lângă o interdicție includ „stabilirea standardelor privind emisiile de la aparate”.
Raport: Aragazul pe gaz metan poluează locuinţa cu dioxid de azot peste limitele impuse la nivelul UEGătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste limitele impuse la nivelul UE, reiese dintr-un raport al Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România.
Potrivit sursei citate, teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazul pe bază de gaz metan produc monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătăţii, în special asupra copiilor.
Datele incluse în raportul de specialitate relevă faptul că, în ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copii din Uniune.
TNO a efectuat o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână folosind tehnici de gătit obişnuite în condiţii de bucătărie obişnuită, fără aerisire din exterior. Rezultatul a fost că, în toate simulările în care nu a fost utilizată aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an. Dimensiunea bucătăriei influenţează aceste valori, iar aerisirea reduce poluarea, însă sistemele de aerisire mecanică sunt adeseori ineficiente, insuficiente sau prea puţin utilizate, se menţionează în raport.
"Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii,. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor", notează sursa citată.
Raportul Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) a fost realizat pentru grupul nonprofit pentru eficienţă energetică CLASP şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).