Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Promisiunea Israelului la începutul Paștelui evreiesc. Ce urmează să se întâmple în Fâșia Gaza. "S-a aprobat"

Israelul, care sărbătoreşte, luni, începutul Paştelui evreiesc, se pregăteşte să intensifice presiunea militară în Fâşia Gaza, unde armata sa spune că pregăteşte "următoarele etape ale războiului" împotriva Hamas.

"Vom da noi lovituri dure Hamas - şi asta se va întâmpla în curând. În zilele următoare, vom spori presiunea militară şi politică asupra Hamas, pentru că aceasta este singura modalitate de a ne elibera ostaticii şi de a obţine victoria noastră", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

La rândul său, şeful Statului Major israelian, generalul Herzi Halevi, s-a întâlnit, duminică, cu comandanţii operaţiunilor militare din Gaza şi "a aprobat următoarele etape ale războiului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unui briefing de presă.

La mai bine de şase luni de la începutul războiului, declanşat de un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, Netanyahu s-a declarat în repetate rânduri hotărât să lanseze o ofensivă terestră asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pe care îl consideră ultimul mare bastion al mişcării islamiste palestiniene.

Însă organizaţiile umanitare şi un număr tot mai mare de cancelarii străine se opun acestei operaţiuni, temându-se că aceasta ar putea provoca numeroase victime civile, în timp ce 1,5 milioane de locuitori din Gaza, atât localnici, cât şi persoane strămutate, sunt adunaţi în zonă.

Citește și
Imaginile foametei din gaza
Autoritatea Palestiniană: Ajutorul militar pentru Israel este o „agresiune împotriva poporului palestinian"

Armata israeliană susţine că unii dintre ostaticii răpiţi la 7 octombrie în Israel în timpul atacului comis de comandourile Hamas sunt reţinuţi la Rafah.

Atacul s-a soldat cu 1.170 de morţi, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene. Mai mult de 250 de persoane au fost răpite şi 129 sunt încă captive în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni. Aproximativ o sută au fost eliberate în cadrul unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.

Scaun gol pentru ostatici

Familiile ostaticilor au făcut apel la israelieni să lase un scaun gol în timpul mesei rituale Seder de luni seară, care marchează începutul sărbătorii evreieşti de Pesah, pentru a nu-i uita.

"De Pesah, se vor împlini 200 de zile de captivitate pentru ostatici. Vom lupta până când vă veţi întoarce la noi", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei.

În Fâşia Gaza, conflictul s-a soldat cu 34.097 de morţi, potrivit unui bilanţ publicat duminică de Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

La Khan Younès, în sudul Fâşiei Gaza, apărarea civilă a anunţat, duminică, că a exhumat cel puţin 50 de cadavre de palestinieni îngropaţi în curtea Complexului medical Nasser, unul dintre cele mai mari spitale din teritoriul palestinian asediat.

Aceste cadavre "au fost dezbrăcate de haine, ceea ce indică în mod cert că au fost arestate, torturate şi supuse la rele tratamente de către armata de ocupaţie", a declarat pentru AFP Mahmoud Bassal, un purtător de cuvânt al apărării civile.

Jurnaliştii AFP au văzut membri ai Apărării Civile exhumând rămăşiţe umane în curtea spitalului şi locuitori din Gaza adunaţi în acelaşi loc, căutându-şi rudele dispărute.

Ajutor american pentru Israel

Printre aceste persoane se numără şi Oum Mohammed al-Harazeen, care îşi caută soţul. "A dispărut de aproximativ o lună. Ieşea doar pentru a ne aduce mâncare şi apă. A dispărut când armata israeliană a intrat în Khan Younes", a declarat ea.

Descoperirea macabră are loc într-un moment în care Statele Unite au aprobat un ajutor militar de 13 miliarde de dolari pentru aliatul lor israelian. În opinia Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, Washingtonul a dat "undă verde" Israelului pentru a continua să-i "atace" pe palestinieni.

Negocieri fără rezultat 

Negocierile pentru un armistiţiu sunt însă în impas, Israelul şi Hamas acuzându-se reciproc că le blochează. Qatar, principalul mediator, a anunţat săptămâna trecută că va "efectua o reevaluare generală" a rolului său după luni de negocieri fără rezultat.

Violenţele sunt, de asemenea, în creştere în Cisiordania ocupată, unde forţele israeliene efectuează raiduri aproape zilnice, pretinzând că luptă împotriva grupurilor palestiniene înarmate.

Doi adolescenţi palestinieni şi o femeie au fost împuşcaţi mortal duminică de soldaţii israelieni în două incidente separate, potrivit Ministerului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene. Armata israeliană a susţinut că toţi trei au atacat separat soldaţii.

Cel puţin 14 persoane au fost ucise în ultimele zile într-un raid israelian asupra taberei Nour Shams de lângă Tulkarem, în nordul Cisiordaniei, potrivit Semilunii Roşii palestiniene.

Armata israeliană susţine că a ucis 10 luptători palestinieni în timpul operaţiunii, care a început joi şi s-a încheiat sâmbătă.

"Soldaţii israelieni au ucis atât de mulţi oameni aici de-a lungul anilor încât am pierdut numărul", a declarat pentru AFP Ibrahim Ghanim, un student la drept în vârstă de 20 de ani care a participat la înmormântare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult