Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Promisiunea făcută Kievului de SUA și Marea Britanie. Reacție imediată a lui Vladimir Putin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Șefii diplomațiilor din Statele Unite și Marea Britanie au promis să vină ”urgent” cu un răspuns pentru Ucraina, care cere insistent să poată să lovească în profunzime pe teritoriul Rusiei cu rachete occidentale.

Iar Kremlinul a reacționat imediat. Vladimir Putin amenință că dacă Ucraina primește undă verde, NATO va fi în război cu Rusia.

Preşedintele american, Joe Biden, şi premierul britanic se întâlnesc, vineri, la Casa Albă, și ar urma să abordeze și această problemă în cadrul discuțiilor.

Noul ministru de Externe al Ucrainei a pledat apăsat cauza țării sale în discuțiile purtate cu omologii american și britanic. Kievul cere iar acceptul pentru a lovi ţinte mai îndepărtate din Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident, în condițiile în care Ucraina este în mare dificultate pe frontul de Est, iar sistemul său energetic este bombardat necontenit.

Andrii Sybiha, ministrul de externe al Ucrainei: "Țările democratice n-ar trebui sa aiba ezitări și dubii. Trebuie să acționăm îndrăzneț, să conducem împreună o coliție a curajului".

Citește și
antony blinken
Antony Blinken: SUA vor ajusta ajutorul militar pentru Ucraina în funcţie de evoluţia războiului

Drept răspuns, Anthony Blinken a promis că președintele Joe Biden va discuta subiectul chiar vineri, când îl va primi la Casa Alba pe șeful Guvernului britanic.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Când vine vorba de utilizarea armelor de precizie cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală, asta este o cu totul altă poveste. Asta ar însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene intră în război împotriva Rusiei".

Și, potrivit ziarului The Guardian, decizia chiar a fost luată, dar nu există planuri de a o anunța public. Ar fi vorba despre rachetele de croazieră franco-britanice Storm Shadow.

De altfel, la fel s-a întâmplat și cu rachetele americane Atacms, pe care ucrainenii le-au folosit pe front în ultimele luni, deși Washingtonul nu a anunțat oficial livrarea lor.

Antony Blinken, secretarul de stat american: "De-al lungul războiului, ne-am adaptat și ne-am ajustat implicarea în încercarea de a ne asigura că Ucraina are la dispoziție tot ce îi trebuie ca să respingă în mod eficient agresiunea rusă".

Reporter: "Deci nu excludeți să furnizați Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune?".

Antony Blinken, secretarul de stat american: "Nu, n-am exclus niciodată. Dar sunt multe implicații în livrarea unui nou sistem militar".

Reporter: "Știu să-l folosească?".

Antony Blinken, secretarul de stat american: "Unele echipamente sofisticate necesită instructaj".

În contextul în care Moscova acuză Occidentul de escaladare a conflictului, Serghei Karaganov, președintele de onoare al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare de la Moscova, a pledat public pentru modificarea doctrinei nucleare a Rusiei. Karaganov a propus să poată fi folosite arme nucleare împotriva țărilor care sprijină ceea ce el a numit "agresiunea NATO în Rusia".

Anthony Blinken, secretarul de stat american: "Faptul că rușii cumpără rachete balistice de la iranieni nu va face decât să amplifice agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei. Așa că, dacă e să-i căutăm pe cei care escaladează conflictul, ar trebui să ne oprim la Putin și Rusia".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult