Proiect: Austriecii care vor refuza să se vaccineze împotriva COVID-19 ar putea fi amendaţi cu până la 3.600 de euro
Totuşi, persoanele cărora li s-au aplicat amenzi vor putea evita plata acestora dacă, în schimb, se vor vaccina, a precizat ministrul pentru Constituţie, Karoline Edtstadler. 'Dacă va fi prezentată dovada (de vaccinare), atunci procedurile vor fi anulate', a afirmat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein.
Obligativitatea vaccinării ar rămâne în vigoare timp de doi ani. Vor fi exceptaţi copiii până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate, persoanele care vor prezenta o recomandare din partea unui medic şi cele care au avut COVID-19 şi s-au vindecat de mai puţin de 180 de zile.
În Austria, peste un milion de oameni nu sunt vaccinaţi, 'mult prea mulţi', a arătat Edtstadler.
Conform proiectului, un registru de vaccinare va fi comparat din trei în trei luni cu o listă a rezidenţilor, ceea ce va face posibilă identificarea nevaccinaţilor şi aplicarea amenzilor. Austria are o populaţie rezidentă de circa 9 milioane de locuitori.
Patru din cele cinci partide parlamentare sprijină obligativitatea vaccinării, a indicat Karoline Edtstadler. 'Trimitem un semnal clar că aceasta este o cerinţă pentru toţi cetăţenii', a subliniat şi Beate Meinl-Reisinger, şefa partidului liberal NEOS.
În prezent, în jur de 68% dintre locuitorii Austriei sunt vaccinaţi împotriva COVID-19.