Programe-spion, instalate pe telefoanele unor jurnaliști și activiști. Raport oficial Amnesty International în Serbia
Raportul se bazează pe dovezi criminalistice digitale şi mărturii de la activişti care au declarat că au fost pirataţi în ultimele luni, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
În două cazuri a fost folosit software furnizat de compania de supraveghere israeliană Cellebrite DI Ltd pentru a debloca telefoanele înainte de instalarea programelor-spion, se arată în raport.
Programul spion sârb, denumit "NoviSpy" de către Amnesty, a realizat pe ascuns capturi de ecran ale dispozitivelor mobile, a copiat contacte şi le-a încărcat pe un server controlat de guvern, se explică în raport.
„În mai multe cazuri, activişti şi un jurnalist au raportat semne de activitate suspectă pe telefoanele lor mobile imediat după unele interviuri cu poliţia şi autorităţile de securitate sârbe", a mai indicat Amnesty.
Ministerul de Externe şi agenţia de informaţii BIA din Serbia nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Reuters făcute pe 12 decembrie, menţionează agenţia.
Produsele Cellebrite sunt utilizate pe scară largă de forţele de ordine, inclusiv de FBI, pentru a debloca smartphone-uri şi a căuta probe. Directorul de marketing al Cellebrite, David Gee, a declarat că societatea investighează alegaţiile Amnesty.
„Dacă aceste acuzaţii sunt corecte, ar putea fi o încălcare a acordului nostru de licenţă pentru utilizatorul final", a declarat Gee pentru Reuters. Într-un asemenea caz, a spus el, Cellebrite ar putea suspenda utilizarea tehnologiei sale de către autorităţile sârbe.
Instalarea de software de supraveghere pe dispozitive „nu este absolut deloc ceea ce facem", a asigurat Gee, adăugând că Cellebrite a început să contacteze oficialii sârbi, dar fără a oferi detalii suplimentare.
Unul dintre activiştii care apar în raportul Amnesty a spus că a observat cum contactele de pe telefonul lor au fost exportate imediat după o întâlnire cu BIA. El a mai relatat pentru Reuters că activiştii au prezentat telefonul unor experţi în criminalistică digitală, care au descoperit că programul spion NoviSpy le-a exportat contactele şi a trimis fotografii private de pe dispozitivul lor către un server controlat de BIA.
Dispozitivele de hacking, parte a unui program de asistență UEPotrivit Amnesty, Serbia a primit dispozitive de "spargere" a telefonului de la Cellebrite în cadrul unui pachet mai larg de asistenţă menit să ajute Serbia să îndeplinească cerinţele pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Acest pachet, finanţat de guvernul norvegian şi administrat de Oficiul Naţiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS), a fost furnizat Ministerului sârb de Interne între 2017 şi 2021 pentru a ajuta Serbia să lupte împotriva crimei organizate, se precizează în raport.
Guvernul norvegian a încetat temporar livrarea de dispozitive Cellebrite Serbiei în 2018, a notat Amnesty. Şi Ambasada Norvegiei la Belgrad şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest program, se mai arată în raport, dar UNOPS a livrat în cele din urmă dispozitivele în iunie 2019.
„Afirmaţiile făcute în raport sunt alarmante şi, dacă sunt corecte, inacceptabile. Ne vom întâlni cu autorităţile sârbe, precum şi cu UNOPS în cursul acestei luni pentru a obţine mai multe informaţii despre această problemă" şi "ne aşteptăm ca UNOPS să investigheze acuzaţiile", a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului de externe al Norvegiei, Maria Varteressian.
UNOPS a indicat într-un comunicat că salută raportul Amnesty şi după 2017 a dispus de "mecanisme îmbunătăţite pentru a evalua şi a atenua potenţiale efecte adverse".