Profesor academician rus, fugit din țară, din cauza lui Vladimir Putin: Kremlinul joacă "ruleta rusească cu viețile oamenilor
Totuși, pentru ruși, criticarea președintelui are un cost - pe care Salavat Abylkalikov îl cunoaște prea bine.
Abylkalikov, în vârstă de 38 de ani, fost profesor la una dintre cele mai prestigioase universități din Rusia, spune că a fost nevoit să părăsească Moscova în 2023, pentru a nu fi recrutat în războiul din Ucraina și pentru a-și proteja soția și fiica de rele și de separare.
Războiul, care se apropie de trei ani, nu numai că a ucis sute de mii de ucraineni și ruși, dar a făcut și ca aproximativ 6 milioane de oameni să devină refugiați.
În cazul Rusiei în special, a cauzat cel mai mare exod de creiere de la prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990, spune Abylkalikov, care trăiește acum în exil în Regatul Unit.
Abylkalikov este unul dintre cei 400 de academicieni din Rusia, Belarus și Ucraina care, de la începutul războiului, au fugit sau au cerut ajutor pentru a pleca de la Council for At-Risk Academics (Cara), o organizație caritabilă britanică care ajută academicienii străini care doresc să scape din locuri sau situații periculoase.
Aproape 300 dintre academicieni sunt din Ucraina, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de cereri de sprijin din partea unor academicieni dintr-o țară europeană din anii 1930.
Vorbind pentru The Independent din noua sa casă din Anglia, Abylkalikov își amintește că a scăpat din ghearele poliției care încerca să adune bărbați pentru recrutare.
"Când a început mobilizarea în Rusia, eu predam activ. Dar în fiecare zi, când mergeam la universitate, îmi era teamă că mă vor prinde. Nu existau reguli de excepție pentru comunitatea științifică și academică. Astfel, în centrul Moscovei, în timp ce mă apropiam de o stație de metrou, puteam vedea poliția așteptând să prindă oameni ca mine", a declarat el pentru The Independent.
"Pentru un cercetător care se opunea războiului", își amintește profesorul, "m-am confruntat cu riscuri serioase, inclusiv posibile urmăriri penale, concedierea de la locul de muncă și posibile încercări de recrutare forțată în războiul împotriva Ucrainei".
El spune că a devenit din ce în ce mai incomod cu "atmosfera" de la universitatea sa, unde unii oameni susțineau deschis războiul. Acasă, soția sa devenea din ce în ce mai stresată.
După patru ani de căsnicie, Abylkalikov și soția sa așteptau primul lor copil în decembrie 2022, imediat după ce Putin a mobilizat rezerviștii militari, lărgind numărul bărbaților care să lupte în război.
"În Rusia, au existat cazuri documentate de copii care au fost separați de părinți din cauza activităților lor anti-război și de opoziție", spune Abylkalikov, adăugând că nu dorea ca o astfel de soartă să se abată asupra familiei sale.
Pentru el și soția sa, spune el, viața în Moscova a devenit un iad. În timp ce el continua să le spună studenților că războiul nu este bun pentru Rusia - și mulți, spune el, au înțeles acest lucru - universitatea a numit un loialist al lui Putin pe nume Serghei Karaganov ca decan al departamentului său. Karaganov a sprijinit deschis războiul și a susținut că Moscova ar putea ataca o națiune NATO.
Chiar înainte de a părăsi Moscova în vara anului 2023, un student al universității a devenit o victimă a războiului, o viață curmată de așa-numita "operațiune militară specială" a lui Putin.
"Taras Konstantinovich Alekseev a murit eroic în timp ce își îndeplinea datoria militară", se arată într-un necrolog al universității. "Avea 20 de ani".
Războiul fiind acum la ușa sa, profesorul i-a cerut ajutorul lui Cara, iar organizația caritabilă l-a ajutat să ajungă în Marea Britanie.
Abylkalikov, care este acum cercetător invitat în domeniul științelor umaniste și al geografiei și științelor mediului la Universitatea Northumbria, spune că Kremlinul joacă ruleta rusească cu viețile tinerilor.
"Voluntarilor ruși care pleacă la război li se oferă plăți unice substanțiale, cuprinse între 20 000 și 30 000 de ruble, precum și salarii lunare de aproximativ 2 500 de ruble. În caz de invaliditate, ei sunt despăgubiți cu 40.000 de ruble. În caz de deces, plata către familiile lor ar fi de aproximativ 70.000 de ruble", spune el.
Plățile nu sunt uniforme și depind de locul din care provine recrutul. Se pare că majoritatea bărbaților mobilizați provin din sate mici, orașe industriale și republici etnice sărace. Înscrierea în serviciul militar le aduce mii de ruble, față de cele 300-400 de ruble pe care le oferă locurile lor de muncă, explică el.
"Pariul, însă, vine la pachet cu riscul de moarte. Cu toate acestea, ei sunt adesea dispuși să își asume acest risc de "ruletă rusească" și, în multe cazuri, familiile lor sunt dispuse să sprijine această decizie", spune el pentru The Independent.
Cercetările efectuate la începutul acestui an de The Bell, un site independent rusesc, au arătat că 650 000 de ruși au fugit din țară de la începutul războiului din Ucraina. În timp ce unii dintre ei s-au întors, Abylkalikov spune că academicienii ca el nu se vor întoarce prea curând.
În timp ce războiul continuă și nu se întrevede sfârșitul, Cara îndeamnă comunitatea internațională să îi salveze pe cercetătorii afectați de cel mai mortal conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.
"Nevoia de sprijin internațional pentru a proteja cele mai mari minți ale lumii nu a fost niciodată mai presantă", spune directorul executiv al Cara, Stephen Wordsworth, solicitând sprijin pentru a oferi un adăpost sigur cercetătorilor aflați sub asediu.