Producția siropului de tuse care a provocat moartea a 18 copii din Uzbekistan va fi suspendată. Decizia autorităților indiene
„Rezultatele sunt aşteptate peste câteva zile”, a declarat pentru AFP Dinesh Tiwari, membru al autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor. El a precizat că aceste siropuri de tuse nu au fost vândute în India, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Pot fi luate măsuri suplimentare în funcţie de raportul anchetei”, a explicat pe Twitter ministrul indian al Sănătăţii, Mansukh Madaviya, adăugând că mai multe mostre de sirop de tuse au fost confiscate şi trimise spre analiză.
În Uzbekistan, presa a relatat miercuri că cel puţin 18 copii, cu vârste cuprinse între cinci luni şi patru ani, au murit de insuficienţă renală acută după ce au consumat un sirop de tuse numit Doc-1 Max.
Ministerul Sănătăţii din Uzbekistan a afirmat că siropurile au fost contaminate cu etilenglicol, o substanţă chimică toxică utilizată la fabricarea antigelului, lichidului de frână, vopselelor şi a unor materiale plastice, cosmetice şi coloranţi.
Marion Biotech este al doilea laborator indian vizat de o anchetă asupra siropurilor de tuse considerate toxice.
În octombrie, medicamente pentru răceală şi siropuri de tuse produse de compania farmaceutică Maiden Pharmaceuticals au fost vizate de acuzaţii conform cărora aceste produse ar fi provocat moartea a cel puţin 66 de copii în Gambia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a explicat că medicamentele au fost contaminate cu o cantitate „inacceptabilă” de etilenglicol.
India a efectuat o anchetă la Maiden Pharmaceuticals, însă autorităţile au susţinut săptămâna trecută că medicamentele vizate aveau o „calitate standard”.