Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Procesul Bataclan. Teroristul Salah Abdeslam a urlat în boxa acuzaţilor: „De şase ani sunt tratat ca un câine!“

Your browser doesn't support HTML5 video.

Principalul acuzat în procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, de la Paris, Salah Abdeslam, s-a declarat combatant al grupării teroriste ''Stat Islamic'' și s-a plâns de condițiile de detenție.

Prin declarațiile provocatoare făcute încă din prima zi a procesului istoric început în capitala Franței, teroristul a dat de înțeles că nu recunoaște autoritatea instanței care-l judecă. Toți cei 14 inculpați riscă închisoare pe viață, dar pentru părinții, frații, și prietenii neconsolați, nicio pedeapsă nu este suficient de grea.

În prima zi a procesului, singurul membru în viaţă al comandourilor care au comis masacrul a fost sfidător și a provocat instanța, încercând să instituie un raport de forță cu președintele Curții Speciale care îl judeca, alături de alți 13 inculpați.

”Nu există alt Dumnezue în afară de Allah, iar Mahommed este mesagerul său", a spus Salah Abdeslam când i s-a cerut să-și decline identitatea.

Întrebat de profesia să, a răspuns: ”Am renunţat la orice profesie pentru a deveni combatant al Statului Islamic”.

Citește și
Salah Abdeslam
Singurul suspect rămas în viaţă după atacurile teroriste din Paris, condamnat în Belgia

La un moment dat, Abdeslam, cu barbă și îmbrăcat complet în negru, a urlat din boxa acuzaţilor că ”de şase sunt tratat ca un câine în închisoare”.

Din spatele salii, rudele i-au replicat: ”Noi plângem 130 de morţi! Ticălosule!”.

Patricia Correia, mama uneia dintre victime: "Foarte bine, e perfect, așa să o țină, să-l trateze ca pe un câine. Orice ar spune acest individ, pe mine nu mă atinge, toate provocările mă lasă rece. E doar un robot! A fost teleghidat ca să ajute la comiterea acestui masacru".

Capturat în Belgia, la câteva luni după atentatele din Paris, Abdeslam este ținut de peste 5 ani în izolare totală, fiind supravegheat video 24 de ore din 24.

Patricia Correia, mama uneia dintre victime: "Mi-a ucis fata. În ce mă privește, eu nu iert, altminteri aș simți că întinez memoria fetei mele".

Christophe Naudin, supravietutior: "Pentru mine, teroriștii sunt toți la fel, niște unelte interșanjabile Și puțin îmi pasă ce pedepse primesc".

Câteva săptămâni de aici înainte, vor depune mărturie numeroși supraviețuitori și rude ale victimelor.

Jean-Philippe Sénac, supraviețuitor: "A fost un moment în care m-am luptat cu un alt tânăr ca să mă ascund sub el. Și mi-am scuturat piciorul cu putere ca să scap de o fată care se agața de mine".

Sute de polițiști, jandarmi și membri ai trupelor speciale patrulează înarmați în Ile de la Cite, în jurul Palatului de Justiție, transformat într-un bunker.

Toate gurile de canalizare din zonă au fost sigilate. La intrarea în tribunal sunt instalate 12 porți de securitate identice celor din aeroporturi.

Pe de altă parte, rudele victimelor și supraviețuitorii care s-au constituit în parte civilă, 1.800 în total, formează două grupuri distincte: cei care nu vor să fie abordați de jurnaliști poarta un ecuson roșu, cei dispuși să-și spună povestea - unul verde.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult