Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Procedură de infringement demarată de UE împotriva României, din cauza legislației privind emisiile industriale

Comisia Europeană a trimis joi României o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să îşi aducă legislaţia naţională în linie cu Directiva UE privind emisiile industriale, informează un comunicat al Executivului comunitar.

 Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, relatează Agerpres.

Activităţile industriale au un impact semnificativ asupra mediului. Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale are drept obiectiv prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare în UE, promovând în acelaşi timp utilizarea tehnicilor care reduc emisiile poluante şi sunt eficiente în ceea ce priveşte energia şi resursele.

"Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective cheie din Directivă, în special acela că instalaţiile pot să funcţioneze numai dacă au autorizaţie. Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalităţi foarte mici şi inadecvate, care nu asigură eficienţa, proporţionalitatea şi descurajarea cerută de Directivă. Pe de altă parte, autorităţile române nu reuşesc să implementeze actuala legislaţie într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu prin suspendarea funcţionării instalaţiilor fără autorizaţie), în timp ce justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile", subliniază Comisia Europeană.

Procedura de infringement

 

În consecinţă, Executivul comunitar a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. România are acum la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia ar putea decide să le trimită un aviz motivat, unde Executivul comunitar indică motivele pentru care consideră că statul membru a încălcat legislația UE.

Dacă nici atunci problema nu este soluționată, Comisia solicită Curții de Justiție să deschidă etapa contencioasă a procedurii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult