Primul lider UE primit de Vladimir Putin la Kremlin, de la începutul Războiului rus în Ucraina
Nehammer a declarat că cel mai important mesaj pe care i l-a transmis lui Putin este că Războiul din Ucraina este necesar să se încheie, deoarece ”în război sunt numai perdanţi de ambele părţi”.
El şi-a exprimat speranţa să contribuie la sfârşitul războiului sau la o îmbunătăţire a condiţiei civililor.
”Eu am abordat crimele de război grave de la Bucea şi din alte părţi şi am subliniat că toţi care se fac vinovaţi de acestea trebuie să dea socoteală”, declară cancelarul.
”I-am spus, de asemenea, preşedintelui Putin, cât se poate de clar, că sancţiunile impuse Rusiei vor rămâne în vigoare şi vor continua să fie consolidate atât timp cât mor oameni în Ucraina”, subliniază el.
”Tocmai am venit din Ucraina şi am văzut cu ochii mei suferinţa uriaşă cauzată de războiul rus de agresiune. Vizita la Moscova şi discuţiile cu preşedintele Putin sunt o datorie pentru mine. O datorie din simţul responsabilităţii de a nu menaja niciun efort în vederea unei încetări a ostilităţilor sau cel puţin a unui progres umanitar în privinţa suferinţei populaţiei civile din Ucraina”, declară el, conform News.ro.
”Din punctul meu de vedere, nu există nicio alternativă la negocieri directe cu Rusia, în pofida diferenţelor foarte mari”, apreciază el.
Nehammer a încercat să obţină de la Putin deschiderea unor culoare umanitare în UcrainaVizita cancelarului austriac a avut scopul de a i se spune liderului rus adevărul despre războiul din Ucraina, a afirmat luni ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg, potrivit Reuters.
''Contează să fii faţă în faţă şi să îi spui care este realitatea: aceea că acest preşedinte a pierdut de facto războiul din punct de vedere moral'', a declarat Schallenberg la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE), la Luxemburg.
''Ar trebui să fie în interesul lui (Putin) faptul că cineva îi spune adevărul. Cred că este important şi avem această datorie, dacă vrem să salvăm vieţi'', a adăugat el.
Deplasarea la Moscova are loc după vizita pe care Nehammer a făcut-o sâmbătă la Kiev, în care s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki. El intenţionează să evoce la Kremlin ''crimele de război'' de la Bucea, unde s-a deplasat personal, la fel ca alţi lideri occidentali.
Austria este membră a Uniunii Europene, dar nu şi a NATO. Viena a denunţat invazia rusă din Ucraina şi şi-a declarat solidaritatea cu Kievul, iar săptămâna trecută a expulzat patru diplomaţi ruşi.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , vizita , kremlin , vladimir putin , karl nehammer
Dată publicare: 11-04-2022 17:22