Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primele imagini cu gaura de 50 de metri în conducta Nord Stream 1, produsă de „explozii puternice”. VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Presa din Suedia a publicat primele imagini cu avariile conductei Nord Stream 1, după exploziile puternice de la finalul lunii septembrie. Acest caz este investigat ca act de sabotaj major.

Jurnaliștii de la Expressen au trimis o dronă subacvatică la o adâncime de 80 de metri în Marea Baltică, iar în filmare se vede că un segment de cel puțin 50 de metri din gazoduct lipsește.

 

„Doar o forţă extremă poate torsiona un metal atât de gros precum îl vedem”, a explicat Trond Larsen, pilotul agenţiei norvegiene Blue Eye Robotics care a ghidat drona submersibilă cu care s-au filmat imaginile.

Se poate „vedea un mare impact pe fundul marin în jurul gazoductului”, a precizat el pentru cotidianul suedez.

Citește și
Nord Stream
Suedia respinge o anchetă comună cu Danemarca şi Germania privind Nord Stream 1 și 2. „Există informații confidențiale”

Forța exploziei, înregistrată de echipamente seismologice, a fost echivalentă cu un cutremur cu magnitudinea 2,3.

O anchetă preliminară asupra avariilor la cele două gazoducte Nord Stream în zona economică exclusivă daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice”, a anunţat poliţia din Copenhaga, într-un comunicat emis marţi, transmite Reuters.

Investigaţii suplimentare cu privire la avarierea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă daneză vor fi conduse în comun de poliţia din Copenhaga şi Serviciul danez de securitate şi informaţii.

„Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care cooperarea internaţională cu, de exemplu, Suedia şi Germania se va desfăşura, întrucât depinde de câţiva actori”, a indicat poliţia din Copenhaga, potrivit Agerpres.

Descoperirile autorităţilor daneze par similare celor ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două avarii în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, par de asemenea că au fost cauzate de explozii şi că acest caz este investigat ca sabotaj major.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult