Primele imagini cu dronele folosite în atacul asupra rafinăriilor din Arabia Saudită
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
”Atacul a fost lansat din nord şi a fost incontestabil sponsorizat de Iran”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Turki al-Maliki, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării concluziilor unei anchete oficiale și în care au fost dezvăluite fragmentele de ”drone” şi ”rachete de croazieră”.
Descoperiți imaginile cu resturile de drone și rachete în galeria foto a acestui articol
18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit instalaţiile, provenind dintr-un loc care nu se află în Yemen, situat la sud de Arabia Saudită şi de unde rebelii huthi au revendicat atacul, a precizat oficialul saudit.
Turki al-Maliki nu a acuzat, însă, în mod direct Iranul de faptul că a lansat atacurile de pe teritoriul iranian, afirmându-şi doar certitudinea cu privire la capacitatea regatului de a găsi locul lansării la finalul anchetei.
Iranul dezminte că a jucat cel mai mic rol în atacurile de sâmbătă împotriva a două structuri petroliere majore din Arabia Saudită, rivalul său regional, care au scăzut cu jumătate producţia de petrol a regatului şi a crescut preţul ţiţeiului, care a scăzut la loc.
Republica islamică îşi exprimă în schimb susţinerea politică faţă de rebelii yemniţi huthi.
Riadul intervine militar în Yemen din 2015, în cadrul unei coaliţii care susţăine Guveenul împotriva rebelilor.
Statele Unite acuză Iranul că se află la originea acestor atacuri.
Miercuri, preşedintele american Donald Trump a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran au continuat să crească după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian şi reimpunerea unui regim de sancţiuni dure Iranului.