Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primarul din Mariupol, despre alegerile prezidențiale din Rusia: „Oamenii merg la vot sub amenințarea puștii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusoaice mânate de grija disperată pentru fiii, soții, ori frații mobilizați pe frontul din Ucraina i-au stricat vineri lui Vladimir Putin sărbătoarea electorală.

Într-o serie de proteste îndrăznețe, înfăptuite în diverse orașe, cel puțin 13 femei au incendiat buletine de vot, ori au aruncat cocktailuri Molotov în secțiile de votare. Exact de ce se temea Kremlinul, care a mizat pe o prezență masivă și disciplinată, astfel încât Putin să se pretindă în continuare un lider legitim și popular. Secții de votare atacate cu cocktailuri Molotov, urne incendiate, cerneală vărsată peste buletinele de vot deja depuse. În acest fel și-au exprimat mai multe rusoaice nemulțumirea față de așa-zisele alegeri organizate de Kremlin. ”Aduceți-mi bărbatul acasă!” a scris o femeie pe buletinul de vot înainte să îl incedieze.

Vladimir Putin: „Regimul neo-nazist de la Kiev a pus la cale și încearcă să comită în mod ostentativ atacuri criminale cu obiectivul de a perturba procesul nostru electoral.” Furibundă, președinta Comisiei Electorale Centrale a denunțat ceea ce a numit „acte de vandalism comise de gunoaie plătite de ucraineni”.

Simbolice, dar nu mai puțin semnificative, aceste proteste au fost înfăptuite de femei. Toate au fost arestate și 5 ani de detenție. Gesturile lor de un curaj admirabil au compromis butaforia pusă în scenă de autorități.

În zorii zilei, primii ruși constincioși care s-au prezentat la urne au votat pe acordurile imnului național. Femeie: „Sunt mulțumită în general de ce se întâmplă. Îmi place cum stau lucrurile acum.”

Candidatul a avut grijă să lanseze un ultim mesaj mobilizator, în care și-a lăudat realizările. Vladimir Putin: „Scumpirile sunt în declin, inflația se stabilizează. În februarie a fost de 0,7%. Iar creșterea economică din ianuarie a fost de 4,6%. Pe de altă parte, ne putem mândri cu realizări remarcabile cu bătaie în viitor. De exemplu, facilitați nucleare în spațiu, un proiect care trebuie să fie finanțat corespunzător și la timp.”

Experții occidental, dar și opozanții spun însă că economia rusă, trecută complet pe picior de război, cu fabrici de armament care funcționează 24 de ore din 24, se confruntă cu o criză a forței de muncă, productivitate scăzută și deficit de investiții.

În cele patru regiuni ucrainene, anexate ilegal de Rusia, scrutinul a început în urmă cu zece zile. Mult mai vizibil decât în Rusia, străzile au fost împânzite de afișe electorale prin care localnicii erau practic somați să voteze. Sam Greene, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene din Washington: „Alegerile din teritoriile ucrainene ocupate sunt un spectacol de la început până la final. Acolo, miza politică și de imagine e mult mai mare pentru Kremlin. Prin urmare, și presiunea pentru a merge la vot e mai mare. Alegerile sunt doar o extensie a ocupației militare, chiar a războiului. Sunt o armă de război.”

Cei care s-au făcut că uită de alegeri s-au trezit la ușă cu soldați ruși care i-au escortat la urnele improvizate pe te miri unde.

Vadim Boychenko, primarul din Mariupol: „Când vin la serviciu, sunt întrebați dacă au votat. Sunt liste făcute și numele sunt bifate. Oamenii merg la vot sub amenințarea puștii, a pierderii slujbei sau a ajutoarelor sociale...” Pe de altă parte, grupările de partizani ruși anti-Kremlin continuș să acționeze în localitățile de la granița cu Ucraina. Unele sate au fost deja evacuate de localnici. Bărbat: „Toată lumea pleacă din Grayvoron. Sunt multe mașini care pleacă, așa cum vedeți. E coadă la pompă și încă mai vin.” Orașul rusesc Belgorod e bombardat cu rachete de câteva zile. Rușii spun că cel puțin doi oameni au murit și alți 9 au fost răniți. Vineri dimineață, o rachetă a căzut chiar lângă un centru de votare. Deznodământul alegerilor prezidențiale din Rusia este atât de evident încât președintele Consiliului European nu și-a putut reprima un comentariu sarcastic, care subliniază caracterul de farsă al scrutinului. Într-o postare de vineri dimineață, Charles Michel l-a felicitat deja pe Vladimir Putin "pentru victoria să zdrobitoare în alegeri", în condițiile în care urnele se vor închide abia duminică seară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult