Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primarul din Istanbul, văzut ca un potenţial contracandidat al lui Erdogan, condamnat pentru „insultarea" oficialilor turci

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, văzut ca un potenţial contracandidat al președintelui Recep Erdogan, a fost condamnat la doi ani şi şapte luni de închisoare pentru „insultarea" oficialilor turci.  

Edilul este considerat un potenţial contracandidat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidenţiale din iunie 2023.

Sentinţa primită prevede şi faptul că Ekrem Imamoglunu nu mai are dreptul să deţină o funcţie publică, informează AFP, Reuters și News.

Condamnarea vine după ce el ar fi insultat funcţionari publici într-un discurs pe care l-a ţinut după ce a câştigat alegerile municipale din 2019, din Istanbul.

Înaintea verdictului, câteva mii de susţinători de-ai lui Imamoglu s-au adunat în faţa sediului Primăriei din partea europeană a oraşului, după un apel al edilului pe Twitter.

Citește și
Karl Nehammer
Austria cere Bulgariei să ridice un gard la granița cu Turcia și mai mulți bani de la UE. Cele cinci condiții puse de Viena

De cealaltă parte a Bosforului, în partea asiatică a oraşului, poliţia antirevoltă a fost amplasată în faţa tribunalului.

Sentinţa pronunţată miercuri, care poate fi atacată în apel, vine cu doar şase luni înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Condamnat la închisoare pentru „insultarea" oficialilor turci

Imamoglu este reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP) de opoziţie. 

El a fost judecat pentru un discurs în care a spus că cei care au anulat votul iniţial din alegerile locale din 2019, în care îl învinsese la limită pe candidatul Partidului AK al lui Erdogan, au fost „nişte proşti".

Imamoglu spune că acea remarcă a fost un răspuns la adresa ministrului de interne, Suleyman Soylu, care folosise acelaşi limbaj împotriva sa.

După ce rezultatele iniţiale au fost anulate, Imamoglu a câştigat confortabil votul repetat pentru Primărie.

Erdogan, la rândul său, a fost primar al Istanbulului, funcţie care l-a propulsat mai târziu, devenind premier şi apoi preşedinte.

Judecarea apelului şi soluţionarea definitivă a cazului lui Imamoglu s-ar putea prelungi după alegerile din 2023.

„Hotărârea va fi definitivă doar după ce instanţa superioară va decide dacă menţine sau nu hotărârea. În aceste circumstanţe, ar fi greşit să spunem că interdicţia politică este în vigoare", a declarat pentru Reuters, după pronunţarea hotărârii, Timucin Koprulu, profesor de drept penal la Universitatea Atilim din Ankara.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult