Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima țară care anunță că ar putea renunța la Uniunea Europeană pentru a trece alături de Rusia în BRICS

Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin a declarat că țara sa ia în calcul să renunțe la Uniunea Europeană pentru a se alătura Rusiei în BRICS, alianța creată de Kremlin din care mai fac parte state precum China, India sau Brazilia.  

Viceprim-ministrul sârb Aleksandar Vulin a declarat într-un interviu recent că Serbia consideră BRICS o alternativă viabilă la Uniunea Europeană, transmite agenția bulgară Novinite.

„Sunt convins că Serbia nu are loc în Uniunea Europeană, cel puțin în măsura în care UE nu a făcut eforturi semnificative pentru a ne accepta ca membru cu drepturi depline”, a afirmat Vulin într-un interviu acordat revistei ruse National Defence și preluat de agenția moscovită de stat TASS.

Serbia are statutul de candidat la UE din 2012, dar între timp procesul de aderare s-a blocat și este puțin probabil să se mai concretizeze în viitorul apropiat. Pe de altă parte, Serbia s-a evidențiat ca un aliat fidel al Rusiei lui Vladimir Putin.

Vulin a descris BRICS, care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, împreună cu alte șase țări, drept o oportunitate pentru Serbia de a forma alianțe cu națiuni care nu impun condiții stricte.

Citește și
rusi
Rușii fugiți de război își înființează o ”mini Rusie” la granița cu România

Demnitarul sârb a subliniat că BRICS nu este o uniune statală precum UE, iar apartenența la aceasta nu vine cu obligații politice care ar putea compromite suveranitatea Serbiei. Potrivit lui Vulin, aderarea la BRICS nu ar cere Serbiei să adopte legi externe, să recunoască independența Kosovo sau să facă schimbări semnificative în sistemul său politic.

Serbia spune că alianța cu Rusia și China i-ar aduce mai multă libertate decât apartenența la Uniunea Europeană

Viceprim-ministrul a mai remarcat că apartenența la BRICS nu va necesita ca Serbia să se alinieze la interesele străine, cum ar fi aprobarea sancțiunilor sau legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. El a subliniat că organizația nu cere țărilor să adopte agende politice externe, permițând o mai mare autonomie.

Vulin și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la „revoluțiile colorate”, pe care le consideră o amenințare reală pentru Serbia. El a criticat incapacitatea țării de a implementa legislația care controlează organizațiile neguvernamentale (ONG), similare măsurilor luate în Georgia.

Vicepremierul susține că ONG-urile pot servi drept canale pentru finanțarea și organizarea acestor revoluții, care au încercat în trecut să destabilizeze Serbia cu sprijin străin. Vulin a cerut adoptarea unei astfel de legislații pentru a aborda riscurile potențiale prezentate de aceste mișcări în viitor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult