Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima reacție din Occident după ce Putin l-a înlocuit pe Șoigu din fruntea Ministerului Apărării. Dezamăgirea Pentagonului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-un moment important al campaniei militare din Ucraina, Vladimir Putin a decis să facă mai multe schimbări la vârf. Ministrul Apărării, aflat de 12 ani în funcție, va fi înlocuit cu un tehnocrat fără experiență militară.

Serghei Șoigu (foto, stânga) a fost însă numit în funcția de șef al Consiliului de Securitate, în locul unui alt aliat vechi al lui Putin. Ministrul de Externe și șeful Statului Major al armatei au fost păstrați în funcție.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, va fi înlocuit cu Andrei Belousov - fost vicepremier, de profesie economist. Vladimir Putin a preferat un civil în acest post pentru a promova „inovația”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „În ziua de azi, câștigă pe câmpul de luptă cel care este mai deschis la inovare și mai capabil să o implementeze”.

Mark Esper, fost secretar american al Apărării: „Spun că aduc pe cineva care să promoveze inovația. Ce a dezamăgit la Șoigu, cel puțin din perspectiva Pentagonului, e că noi am crezut că armata rusă devine mai profesionistă, că își modernizează echipamentele, doctrina, felul cum se antrenează și luptă. Dar nu am văzut asta pe câmpul de luptă”.

Citește și
Andrei Belousov
De ce a decis Vladimir Putin să numească un economist la Ministerul Apărării Federației Ruse în locul lui Serghei Șoigu

Putin vrea să facă ordine în finanțarea efortului de război din Ucraina, în condițiile în care aproape 7 procente din PIB-ul Rusiei sunt alocate cheltuielilor militare. În plus, Belousov ar fi fost ales și datorită faptului că nu este un jucător important în sistemul de putere de la Moscova și, prin urmare, nu reprezintă o amenințare pentru președinte.

Serghei Șoigu - un aliat vechi și loial al lui Putin - va prelua de la Nikolai Patrușev, conducerea puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei. Nu e clar, deocamdată, ce post va primi Patrușev.

Christopher Steele, fost membru al serviciilor secrete britanice (MI6): „Dacă te uiți la oamenii schimbați din funcție, Șoigu și Patrușev sunt doi din patru cei mai puternici oameni din conducerea rusă în privința războiului. În plus, au fost îndepărtați din poziții simultan, fără avertisment, la un moment când Rusia a pornit o ofensivă în nordul Ucrainei. Este o mișcare de impact și surprinzătoare”.

Situație „extrem de dificilă” pe noul front deschis de ruși

Pe de altă parte, armata Kievului a anunțat că situația e „ extrem de dificilă” pe noul front deschis de ruși la finalul săptămânii trecute în nord-estul Ucrainei. Moscova a trimis cinci batalioane împotriva Vovchansk, localitate pe care încearcă să o încercuiască. 4.000 de oameni au fost evacuați în grabă.

Forțele ruse au înregistrat mai multe succese tactice, spun ucrainenii. Sâmbătă și duminică, nouă sate au căzut în mâinile soldaților Moscovei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trebuie să acordăm o atenție deosebită regiunii Harkov. Bătălia este în plină desfășurare acolo și se duc lupte crâncene pe o mare parte a zonei noastre de graniță”.

De la Kiev răzbat acuzații că armata nu a pregătit cum trebuie defensiva în Harkov. Imagini surprinse de o dronă par să arate șiruri de soldați ruși cum pătrund nestingherit în Ucraina.

Pe de altă parte, și ucrainenii lovesc teritoriul Rusiei. 11 oameni au pierit în orașul Belgorod, după ce resturi ale unei rachete interceptate s-a prăbușit peste o clădire de apartamente. Edificiul s-a prăbușit parțial chiar când acționau salvatorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult