Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima reacție a Rusiei după ce extrema dreaptă a obţinut o victorie istorică în Italia

Kremlinul se declară, luni, deschis unor relaţii ”constructive” cu Italia, după victoria în alegerile legislative italiene de duminică a Partidului Fratelli d'Italia (post-fascist) al lui Giorgia Meloni, relatează AFP.  

”Suntem pregătiţi să salutăm orice forţă politică capabilă să iasă din curentul dominant plin de ură faţă de ţara noastră (...) şi să fie mai constructiv în relaţiile cu ţara noastră”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform News.ro.

Peskov răspundea astfel unei întrebări despre victoria de duminică a partidului post-fascist al lui Giorgia Meloni.

Partidul cu rădăcini fasciste Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI), condus de Giorgia Meloni, s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, un eveniment fără precedent din 1945. Astfel, favorită pentru a deveni prima femeie şefă de guvern este Giorgia Meloni.

Cine e Giorgia Meloni, fostă fană a lui Mussolini

Meloni, în vârstă de 45 de ani, şi partidul său sunt urmaşii Mişcării Sociale Italiene (MSI), un partid neo-fascist creat după al doilea război mondial.

Citește și
Postfasciștii au câștigat alegerile din Italia. Giorgi Meloni, favorită pentru a deveni premier- admiratoare a lui Mussolini
Dreapta naționalistă a câștigat alegerile din Italia. Giorgia Meloni, favorită pentru a deveni premier

La 19 ani declara pentru canalul France 3 că dictatorul Benito Mussolini a fost "un politician bun". Deşi trebuie să menajeze o parte din baza electorală care se identifică cu acest trecut, Meloni este conştientă că pentru a câştiga trebuie să mulţumească aripa moderată a familiei sale politice.

"Dacă aş fi fascistă, ar spune că sunt", s-a apărat ea într-un interviu recent acordat revistei britanice The Spectator.

Meloni, născută la Roma pe 15 ianuarie 1977, spune și acum că Mussolini "a realizat multe", imputându-i în acelaşi timp "erorile" comise: legile anti-evreieşti, intrarea în război, autoritarismul. În acelaşi timp, ţine să clarifice că în rândurile partidului "nu este loc pentru cei nostalgici faţă de fascism, nici pentru rasism şi antisemitism".

Cum a intrat Giorgia Meloni în politică

Giorgia Meloni a devenit activistă la vârsta de 15 ani în asociaţii studenţeşti clasificate ca foarte de dreapta, în timp ce lucra ca babysitter sau chelneriţă. În 1996 a ajuns să conducă o asociaţie de liceeni, Azione Studentesca, a cărei emblemă este Crucea Celtică, amintește Agerpres.

În 2006, a devenit deputată şi vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor. Doi ani mai târziu a fost numită ministru pentru tineret în guvernul premierului lui Silvio Berlusconi.

La sfârşitul anului 2012, a fondat Fratelli d'Italia împreună cu alţi disidenţi din partidul lui Silvio Berlusconi şi a ales opoziţia.

Atunci când Mario Draghi, fost guvernator al Băncii Centrale Europene, a format un cabinet de unitate naţională în februarie 2021 pentru a scoate Italia din criza sanitară şi economică, Georgia Meloni a refuzat să participe."Italia are nevoie de o opoziţie liberă", a spus ea atunci. În numele acestei libertăţi, sinonimă cu suveranitatea, atlantista Georgia Meloni a denunţat încă din prima zi invadarea Ucrainei de către forţele ruse.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult