Prigojin predă armatei ruse „trofeul” Bahmut. De ce nu i s-a permis șefului Wagner „să vină la Moscova pe tancuri”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Kievul, pe de altă parte, așteaptă să-i fie livrate avioanele de luptă F-16 din Occident. "Sperăm ca antrenamentele piloților să înceapă în următoarele săptămâni", a precizat administrația de la Washington.
Însă, oficialii americani atrag atenţia că e puțin probabil ca, în viitorul apropiat, forţele ucrainene să poată elibera zonele ocupate de armata rusă.
Între timp, cele două tabere au făcut un nou schimb de prizonieri. 106 soldaţi ucraineni care au luptat la Bahmut, luați prizonieri de ruși, au revenit acasă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Toţi cei de pe linia frontului ar trebui să ţină minte acest lucru: cu cât vom lua mai mulţi prizonieri ruşi, cu atât mai mulţi dintre oamenii noştri se vor întoarce acasă”.
Totuși, în mesajul de joi noapte, președintele Zelenski nu a precizat ce a obținut Rusia prin acest nou schimb de prizonieri. Cu câteva ore mai devreme, șeful mercenarilor Wagner a făcut și el un anunț.
Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner: „Împreună cu prizonierii (ucraineni), predăm trupul neînsuflețit al unui cetățean american și al unui cetățean turc”.
Prijogin încerca "să obțină un nivel de influență absurd de mare"Același Evgheni Prigojin anunța, joi, retragerea trupelor sale din Bahmut. După ce a revendicat cucerirea orașului distrus după luni de bombardamente și lupte crâncene, Prigojin susține că predă trofeul armatei regulate ruse: „Până pe 1 iunie, efectivele principale vor fi mutate în tabere de refacere din spatele frontului. Predăm pozițiile (militare), muniția, totul, inclusiv rația alimentară, militarilor (armata regulată a Rusiei)”.
Aflat pe val, Evgheni Prigojin încerca "să obțină un nivel de influență absurd de mare asupra efortului militar rusesc din Ucraina", remarcă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.
Prigojin a sugerat că a cerut să aibă sub comanda sa 200.000 de soldați în Ucraina și a susținut că, dacă ar avea o astfel de forță, atunci mercenarii Wagner ar putea avansa zeci sau sute de kilometri în diferite direcții pe front. Tot el este cel care spune că nu a primit o asemenea forță din cauza temerilor că i-ar permite să facă ce vrea și, teoretic, "să vină la Moscova pe tancuri".
Între timp, o nouă înregistrare video postată pe internet pare să contrazică o afirmație recentă a Moscovei. Ministerul rus al Apărării spunea, miercuri, că a dejucat un atac asupra uneia dintre navele sale de recunoaștere, în Marea Neagră.
Dar, oficialii de la Kiev au publicat pe rețelele de socializare imagini care arată momentele dinaintea impactului. În cadrele respective se vede cum o o ambarcațiune fără pilot se apropie de nava de recunoaștere rusă, apoi filmarea se oprește brusc. "Asta se întâmplă când o dronă ucraineană întâlnește o navă rusă", a comentat ministrul Apărării de la Kiev într-o postare pe Twitter.
Pe de altă parte, Finlanda s-a angajat să trimită echipamente militare suplimentare în Ucraina, iar Statele Unite au anunțat că vor începe în următoarele săptămâni antrenarea piloților pentru avioanele F 16. Și că vor livra ucrainenilor sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS, în valoare de peste 280 de milioane de dolari.
Gen. Mark Milley, șeful armatei americane: „Din punct de vedere militar, acest război nu va fi câștigat de Rusia. În același timp, obiectivul strategic al Ucrainei este acela de a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia. Acest lucru ar fi realizabil din punct de vedere militar, dar probabil nu se va întâmpla în viitorul apropiat”.
Pe de altă parte, Moscova și Minsk-ul au încheiat acordul pentru desfășurarea de rachete nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarusului. "Din cauza tensiunilor în creștere cu Occidentul si a amenințărilor de la granițele de vest ale țărilor noastre" - a fost justificarea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Dar, într-un mod neașteptat de dur, președintele Kazahstanului i-a criticat pe Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, de față cu aceștia, la summitul Uniunii Euroasiatice: „Mă scuzați, dar ei își împart și armele nucleare acum... Trebuie să ținem cont de această realitate. Cum putem să lucrăm în această atmosferă? Cred că trebuie să discutăm și această chestiune în timpul forumului nostru economic”.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina , Evgheni Prigojin , Bahmut
Dată publicare: 26-05-2023 07:44