Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Uniunea Europeană încheie cu SUA un acord cu scopul de a-şi reduce dependenţa de gaze naturale ruseşti

Your browser doesn't support HTML5 video.

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au încheiat un acord, la Bruxelles, pentru a reduce considerabil dependența de gazul rusesc.

Anul acesta, statele membre vor primi de peste ocean 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat, suplimentări, iar până în 2030, cantitatea anuală urmează să ajungă la 50 de miliarde, o treime din gazul importat în prezent din Rusia. După acest anunț, prețul gazului a scăzut pe piețele internaționale. Oficialii caută soluții și pentru criza alimentară care ar putea urma.

Ursula Von der Leyen: „Statele Unite și Uniunea Europeană vor asigura o cerere stabilă și livrări de peste 50 de miliarde de metri cubi de gaz lichefiat american până în 2030. Și dacă ne uitam la asta, această cantitate, de 50 de miliarde de metri cubi de gaz, ar înlocui o treime din cazul rusesc care ajunge în Europa astăzi.”

Cu acest ajutor de la americani, Uniunea Europeană se apropie tot mai mult de ținta de a reduce importurile de gaz natural din Rusia cu două treimi anul acesta, alături de o producție crescută de energie verde.

Anunțul oficial a coborât prețul gazului cu peste 5 procente, până la 104 dolari.

Citește și
ursula van der leyen
Ursula von der Leyen: ”Vremea în care energia putea fi folosită pentru a ne şantaja a luat sfârşit”

Mihnea Cătuți, expert energie: „Acest gaz natural în plus care va veni din Statele Unite ale Americii este gaz care altfel ar trebui să meargă la alți clienți din întreaga lume, așadar ne așteptăm ca prețul acestuia să fie cam la nivelul pieței de acum. Cu siguranță acest preț ar putea fi redus în cazul în care gazele ar fi achiziționate la comun, sub umbrela Comisiei Europene.”

Problema este că Europa nu are o infrastructură bine pusă la punct pentru transportul gazului lichefian. Germania, cea mai mare economie, nu are propriul terminal LNG, nici România nu are un astfel de terminal. Noi vom importa din Grecia. Însă, pentru asta, trebuie finalizat anul acesta un interconector dintre Bulgaria și Grecia care trebuia să fie gata de ani de zile.

În curând ne-am putea confrunta și cu o criză alimentară, avertizează președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru că Ucraina și Rusia sunt în topul mondial al exportatorilor de cereale.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent, pentru că alte țări din Orientul Mijlociu, Africa, sunt dependente pentru a-și hrăni popoarele de ceea ce până acum era produs în Ucraina și Rusia.”

Joe Biden, președintele SUA: „Am avut o lungă discuție în G7, împreună cu Statele Unite, care este al treilea cel mai mare producător de grâu din lume, și cu Canada, care este de asemenea un mare, mare producător. Și împreună, ambele țări, am vorbit despre cum am putea să creștem producția și să livrăm mai rapid alimente.”

Klaus Iohannis, președintele României: „România are o situație bună în ce privește agricultura, și credem că nu vor fi probleme, însă da, este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât și de care intenționăm să ne ținem să producă mișcări și la prețuri la alimente.”

La Consiliul European continuă discuțiile despre plafonarea prețului pentru gazele naturale. Discuțiile sunt, însă, destul de aprinse între liderii europeni, care nu par să ajungă la un acord, potrivit corespondetului France24 la Bruxelles.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult