Președintele Turciei acuză că “țara este sub asediu economic” și se așteaptă ca atacurile să continue
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într-un discurs în fața ambasadorilor, la Ankara, Erdogan a adăugat că Turcia va face față acestui atac asupra economiei țării.
Totodată, el a adăugat că se așteaptă ca atacurile să continue, dar a insistat că economia Turciei rămâne puternică și că lira va ajunge curând la “cel mai rezonabil nivel”, după ce a înregistrat în minim istoric în raport cu dolarul american.
Într-o referire aparentă la Statele Unite, Edogan a spus că “cei care atacă sistemul economic global nu vor atenta în mod brutal și fără rușine la ceea ce am câștigat cu sânge.”
Mai departe, el a acuzat SUA că au încălcat principiile Organizației Mondiale a Comerțului (prin dublarea tarifelor la exporturile turcești de metale), adăugând că “America încearcă să înjunghie Turcia în spate”, scrie Bloomberg.
Declarațiile președintelui Turciei vin în contextul în care autoritățile au declanșat mai multe investigații asupra a sute de deținători de conturi pe rețelele de socializare, bănuiţi că au publicat mesaje care ar putea provoca o percepţie negativă a economiei şi totodată o prăbuşire a lirei, informează AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit agenţiei de presă Anatolia, Ministerul turc de Interne a demarat o anchetă preliminară asupra a 346 de conturi de pe reţelele sociale unde au fost publicate comentarii provocatoare cu privire la deprecierea lirei.
De asemenea, autoritatea care supraveghează pieţele financiare din Turcia (CMB) a anunţat luni că va demara acţiuni în justiţie împotriva oricărui răspândeşte informaţii false asupra economiei.
Lira turcească, care de la începutul anului a pierdut peste 40% din valoarea sa în raport cu euro şi dolarul, s-a prăbuşit începând de vineri pe fondul crizei diplomatice dintre Ankara şi Washington şi a reacţiei ostile a pieţelor faţă de politica economică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
În pofida amplorii crizei monetare, principalele ziare şi posturi de televiziune acordă o atenţie redusă evoluţiei lirei, optând în schimb să reia declaraţiile lui Erdogan care denunţă un ''complot politic'' împotriva ţării sale şi ameninţă că va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi.
În acest context, numeroşi turci şi economişti se îndreaptă spre reţelele sociale pentru a comenta evoluţia lirei. A fost înfiinţat chiar şi un cont special de Twitter dedicat urmării evoluţiei lirei în raport cu dolarul.
Deprecierea lirei turceşti s-a oprit luni dimineaţă, după ce în cursul nopţii înregistrase un minim istoric de 7,24 lire/dolar, în urma angajamentului Băncii Centrale a Turciei de a furniza "toate lichidităţile" necesare băncilor şi a deciziei de reducere a rezervelor minime obligatorii în valută şi monedă locală pentru băncile turceşti, transmite Reuters.
Declinul lirei turceşti a afectat luni dimineaţă şi pieţele bursiere din Asia, a majorat cererea pentru dolari, franci elveţieni şi yeni, şi a dus la deprecierea randului din Africa de Sud.
"Acesta este semnul unui atac clar, a unei provocări", a afirmat ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak.
Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a informat luni că va limita tranzacţiile swap, spot şi forward dintre băncile locale şi investitorii străini la 50% din capitalul băncii.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA , Turcia , donald trump , banci , economie , erdogan , lira turceasca
Dată publicare: 13-08-2018 15:34