Preşedintele Moldovei ar putea fi suspendat a patra oară. Care e acum motivul
Premierul moldovean Pavel Filip a anunţat joi că va cere Curţii Constituţionale suspendarea temporară a atribuţiilor preşedintelui Igor Dodon, în cazul în care acesta va refuza în mod repetat să semneze decretele de numire a celor doi miniştri propuşi, Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc, informează presa de peste Prut.
Preşedintele Igor Dodon i-a trimis miercuri o scrisoare premierului Pavel Filip prin care l-a informat că nu acceptă candidaturile propuse de Partidul Democrat (PD) la Sănătate şi la Agricultură, invocând 'calităţile profesionale' şi 'multe întrebări legate de integritate'.
Mai mult, Dodon consideră că intrarea celor doi în cabinet se face pentru a-i lansa ulterior în campania electorală pentru legislativele din februarie. 'Cred că este o acţiune pentru a participa la alegeri în unele circumscripţii uninominale la alegerile parlamentare', a indicat Dodon.
'Din păcate, Republica Moldova este condusă de un preşedinte care încalcă frecvent Constituţia, în funcţie de interesele sale politicianiste, un preşedinte care îşi anulează de unul singur rolul instituţional pe care ar trebui să-l aibă. Ne vom adresa din nou Curţii Constituţionale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituţional pe care şeful statului încearcă să-l provoace', a reacţionat premierul moldovean, citat de portalul Deschide.md.
Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat este obligat să semneze decretele.
Până în prezent, Igor Dodon, care a preluat oficial mandatul de preşedinte la sfârşitul anului 2016, a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie acelaşi an - decretele altor şapte noi membri ai guvernului. La începutul lunii ianuarie (2018), preşedintele moldovean a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, care prevedea interzicerea propagandei ruse la radio şi tv în Republica Moldova, aşa-numita 'lege antipropagandă'. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, conform media locale.
În toate aceste cazuri suspendarea a însemnat că doar atributul semnării decretelor refuzate a fost transferat temporar preşedintelui parlamentului, Dodon păstrându-şi toate celelalte prerogative.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: Republica Moldova , lege , curtea constitutionala , ministri , propaganda , suspendare , igor dodon , pavel filip
Dată publicare: 20-09-2018 17:29