Președintele Kazahstanului i-a criticat în față pe Putin și Lukașenko, după ce au oficializat acordul privind armele nucleare
Your browser doesn't support HTML5 video.
În tot acest timp, președintele Kazahstanului şi-a permis o aroganță. El i-a criticat în față pe Putin și Lukașenko, după ce au oficializat acordul prin care Rusia va muta arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului.
Ucraina afirmă că a doborât 36 de drone de fabricație iraniană - toate cele trimise într-un nou atac "masiv", azi-noapte, asupra Kievului.
Între timp, Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a anunțat ... retragerea trupelor sale din Bahmut. După ce a revendicat cucerirea orașului din est - distrus după luni de bombardamente și lupte crâncene, Prigojin susține că predă trofeul armatei regulate ruse.
Prigojin: ”Retragem unitățile din Bahmut, astăzi. Până pe 1 iunie, efectivele principale vor fi mutate în tabere de refacere din spatele frontului. Predăm pozițiile (militare), muniția, totul, inclusiv rația alimentară, militarilor (armata regulată a Rusiei).
Aflat pe val, Evgheni Prigojin încercă "să obțină un nivel de influență absurd de mare asupra efortului militar rusesc din Ucraina", remarcă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului
Prigojin a sugerat că a cerut să aibă sub comanda sa 200.000 de soldați în Ucraina și a susținut că, dacă ar avea o astfel de forță, atunci mercenarii Wagner ar putea avansa zeci sau sute de kilometri în diferite direcții pe front.
Tot el este cel care spune că nu a primit o asemenea forță din cauza temerilor i-ar permite să facă ce vrea și, teoretic, "să vină la Moscova pe tancuri".
La rândul lor jurnaliștii ruși, care au mers să vadă la fața locului urmele incursiunii voluntarilor ruși pro-Kiev, în mai multe localități din regiunea Belgorod, au fost surprinși de un bombardament în satul Kozinka, de la graniță. Rușii susțin că i-au eliminat pe toți ... "teroriștii" care, la începutul săptămânii, au reușit incursiunea pe teritoriul rus, în câteva sate din apropierea graniței cu Ucraina, din regiunea Belgorod.
Dar pe rețelele sociale au apărut imagini cu... întoarcerea în Ucraina a grupurilor de voluntari ruși, ostili regimului Putin. Comandanții Corpului de Voluntari Ruși și ai Legiunii Rusia Liberă chiar au susținut o conferință de presă în fața a zeci de jurnaliști occidentali. Și au promis că vor urma şi alte incursiuni.
Denis Nikitin, comandantul Corpului de Voluntari Ruși: ”Am pătruns pe teritoriul Rusiei. Pentru o perioadă de timp, o suprafață de 42 kilometri pătrați a fost sub controlul nostru. Până nu au adus destule tancuri, nici măcar nu au putut să ne opună rezistență. De fapt, noi nu avem suficiente resurse și putere pentru a captura acest teritoriu și pentru a-l controla. Însă, acest raid, a fost încă o modalitate de a ne testa capacitățile. Desigur, urmărim atât obiective militare, cât și politice în cadrul acestei operațiuni și le vom atinge. Există "trofee", există echipament inamic distrus”.
Partizanii susțin că echipamentele și blindatele folosite ar fi fost cumpărate de pe piața neagră sau chiar recuperate de la ruși.
Pe de altă parte, Rusia și Belarus au încheiat acordul pentru a oficializa desfășurarea de rachete nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarus. "Din cauza tensiunilor în creștere cu Occidentul şi a amenințărilor de la granițele de vest ale țărilor noastre" - a fost justificarea ministrului rus al apărării Serghei Șoigu.
Dar, într-un mod neașteptat de dur, președintele Kazahstanului i-a criticat pe Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, de față cu aceștia, la summitul Uniunii Euroasiatice.
Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev: ”Mă scuzați, dar ei își împart și armele nucleare acum... Trebuie să ținem cont de această realitate. Cum putem să lucrăm în această atmosferă? Cred că trebuie să discutăm și această chestiune în timpul forumului nostru economic”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , vladimir putin
Dată publicare: 25-05-2023 19:32