Președintele Joe Biden a ajuns la Roma pentru summitul G20, unde liderii lumii se întâlnesc în weekend
Your browser doesn't support HTML5 video.
Preşedintele american Joe Biden a sosit deja în capitala Italiei, unde se va întâlni cu Papa Francisc şi preşedintele francez Emmanuel Macron, pentru prima dată de la aşa-numita „criză a submarinelor”.
Peste 2.000 de polițiști și soldați păzesc capitala Italiei, unde liderii lumii se întâlnesc în weekend pentru summitul G20. Vor discuta despre relansarea economică de după pandemie şi distribuirea vaccinurilor în ţările mai puţin dezvoltate.
Ben Wedeman, corespondent CNN: „Vor discuta despre implicațiile pandemiei de Covid în lume și despre cum măsurile globale care pot fi luate. Până acum, Rusia, China și Statele Unite au donat vaccinuri unor țări în curs de dezvoltare, dar aceste ajutoare sunt doar o picătură în ocean”.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, şi al Chinei, Xi Jinping, vor fi marii absenți de la această reuniune. Ei au dat totuși asigurări că vor urmări discuțiile prin videoconferință.
Președintele Biden se întâlnește, azi, la Vatican, cu Papa Francisc, pentru prima dată în calitate de preşedinte al Statelor Unite, fiind al doilea catolic ales vreodată în această funcţie. Biden îşi va continua apoi turneul european în Scoţia, unde va participa începând de duminică la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, la Glasgow.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Angajamentele care vor fi luate la Roma cu privire la schimbările climatice vor fi cumva, desigur, un stimulator pentru summitul COP26, de la Glasgow. Avem nevoie, în primul rând, de lideri. Avem nevoie de o conducere care să-și asume angajamente credibile pentru decarbonizare pentru a atinge obiectivul de zero net până la mijlocul secolului”.
Statele industrializate din G20 produc peste 75% din emisiile totale de gaze cu efect de seră, una dintre principalele cauze ale încălzirii globale.
Bob Ward, cercetător Grantham Research Institute: „Fără acțiuni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră am putea observa că o creștere a temperaturii medii, la nivel global, cu mai mult de trei grade Celsius, până la sfârșitul secolului. Nu s-a mai petrecut așa ceva pe Pământ de trei milioane de ani, cu mult înainte ca oamenii să trăiască pe această planetă. Ar fi o lume foarte, foarte diferită”.
Dezbaterile cu privire la schimbările climatice și dezastrele care lovesc tot mai des planeta vor începe de mâine la Roma și vor continua pe parcursul săptămânii viitoare la Glasgow. Dar, ca un semn al gravității problemei, orașul scoțian a fost lovit de inundații cu doar câteva zile înainte de începerea summitului, așa că o parte dintre evenimente au fost anulate.