Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele inuman. Bashar al-Assad a bombardat o zonă din Siria ocupată de rebeli imediat după cutremur

Guvernul Siriei a bombardat o zonă a țării care este controlată de opoziție, imediat după cutremurul catastrofal de luni, au anunțat oficiali ai Marii Britanii.  

Deputata Alicia Kearns, care prezidează Comisia pentru afaceri externe, l-a condamnat pe președintele Bashar al-Assad pentru că a lansat un "atac cu adevărat insensibil și atroce" asupra orașului Marea, aflat în nord-vestul Siriei și care a fost lovit de cutremur.

Marea se află la aproximativ 70 de mile sud de orașul turcesc Pazarcik, care este aproape de epicentrul cutremurului cu magnitudinea 7,8 care s-a produs luni, 6 februarie 2023.

Kearns a declarat că orașul din enclava siriană aflată sub controlul opoziției a fost atacat în timp ce localnicii se ocupau de urmările imediate ale cutremurului mortal.

”Ieri, el [Assad] a bombardat Marea, care a fost o zonă afectată de cutremur, un atac cu adevărat insensibil și atroce, o oportunitate pentru el, pentru a ataca și distruge opoziția moderată”, a declarat Kearns în fața parlamentarilor britanici, potrivit Daily Mail.

Citește și
cutremur, Siria
Siria solicită oficial asistenţă din partea UE. Aproape 300.000 de oameni au rămas pe drumuri din cauza cutremurelor

Ca răspuns la declarația parlamentarului, ministrul britanic de Externe a criticat regimul Assad pentru "bombardamentul complet inacceptabil".

”Din păcate, acest lucru vorbește despre un model de comportament de lungă durată al regimului Assad, un regim pe care îl condamnăm, l-am sancționat și vom continua să aducem sancțiuni - lucrând cu prietenii și partenerii noștri internaționali - pentru a încerca să împiedicăm un astfel de comportament, să nu se mai repete”, a spus el.

Siria a solicitat oficial, miercuri, asistenţă din partea Uniunii Europene şi a anunţat că aproape 300.000 de oameni au rămas fără case, în urma cutremurelor de luni.

Declarațiile au fost făcute după ce organizația "Căștile de protecție" a lansat un apel către diplomați, cerându-le să facă presiuni asupra Damascului pentru a se asigura că nu vor avea loc bombardamente în zonele afectate de cutremur.

La rândul său, Semiluna Roșie siriană a făcut apel la țările occidentale să ridice sancțiunile și să ofere ajutor, în condițiile în care guvernul lui Assad rămâne un paria în Occident, complicând eforturile internaționale de ajutorare transfrontalieră.

”Fac apel la ridicarea sancțiunilor împotriva Siriei. Acesta este cel mai important lucru pentru noi”, a declarat șeful Semilunii Roșii Arabe Siriene, Khaled Hboubati, într-o conferință de presă la Damasc, subliniind nevoia de utilaje de construcții pentru eforturile de salvare.

Sancțiunile impuse de Statele Unite, UE și unele țări arabe sunt în vigoare din 2011, după ce guvernul lui Assad a reprimat protestele față de regimul său.

Între timp, fiica de 19 ani a lui Assad, Zein al-Assad, în vârstă de 19 ani, le-a spus celor care o urmăresc pe Instagram să "aibă grijă cui fac donații", distribuind un link pentru donații către oamenii din regiunea controlată de rebelii sirieni.

”Acesta este un grup care susține teroriștii din Idlib. Donațiile nu vor merge către (regiunile controlate de guvern din) Alep, Latakia sau Hama”, a scris ea, potrivit ziarului italian Corriere Della Sera, care a văzut postarea de pe contul său privat.

Zein locuiește la Londra, unde se crede că a fugit împreună cu prima doamnă a Siriei, Asma al-Assad, în momentul declanșării războiului civil sirian, care durează de aproape 12 ani.

Guvernul lui Assad face presiuni de ani de zile pentru ca tot ajutorul umanitar să fie trimis din interiorul Siriei, inclusiv în enclava controlată de opoziție. ONU a sporit livrările pe linia de trecere a conflictului, dar nu suficient pentru milioanele de oameni care au nevoie de ajutor.

Locuitorii din orașul Jandairis, devastat de cutremur în nordul Siriei, au folosit mâinile goale și târnăcoapele pentru a căuta supraviețuitori.

”Toată familia mea este acolo sub pământ - fiii mei, fiica mea, ginerele meu... Nu mai are cine să îi scoată”, a declarat Ali Battal, cu fața brăzdată de sânge și cu capul înfășurat într-un șal de lână împotriva frigului năprasnic.

”Le aud vocile. Știu că sunt în viață, dar nu este nimeni care să îi salveze”, a adăugat bărbatul în vârstă de 60 de ani.

Ministerul sirian al Sănătății a raportat pagube în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartus, unde Rusia are închiriată o instalație navală.

După un deceniu de război civil și bombardamente aeriene siriano-ruse, regiunea de nord-vest a țării are deja spitale distruse, o economie prăbușită și penurie de electricitate, combustibil și apă.

Chiar și înainte de tragedie, clădirile din Alep - centrul comercial al Siriei înainte de război - se prăbușeau adesea din cauza infrastructurii dărăpănate și a pagubelor provocate de bombe.

Există temeri că numărul victimelor va crește inexorabil, oficialii OMS estimând că până la 20.000 de persoane ar fi putut fi ucise de cutremurul care a avut loc noaptea.

OMS a avertizat că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremurul puternic și a îndemnat națiunile să urgenteze ajutoarele în zona calamitată. 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult