Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Cehiei sugerează că rușii din țările occidentale ar trebui plasați în lagăre. Câți trăiesc în Occident

Oficialii președinției cehe au încercat vineri să ”îndulcească” tonul declarațiilor făcute joi de șeful statului, care a sugerat că cetățenii ruși care trăiesc în Occident ar trebui plasați în lagăre de internare, precum japonezii din SUA, în anii 1940.  

Preşedinţia cehă a atenuat vineri declaraţiile şefului statului Petr Pavel cu privire la necesitatea monitorizării ruşilor care trăiesc în ţările occidentale, pe care i-a comparat joi cu cetăţenii de origine japoneză din SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit AFP.

Aceşti cetăţeni ruşi "trebuie să fie supravegheaţi mult mai mult decât înainte pentru că sunt cetăţeni ai unei naţiuni care duce un război agresiv" împotriva Ucrainei, declarase Petr Pavel.

Solicitându-i-se să-şi clarifice afirmaţiile, el a adăugat că aceştia ar trebui să se afle "sub supravegherea serviciilor de securitate".

Apoi a dat exemplul cetăţenilor de origine japoneză din Statele Unite între 1942 şi 1945.

Citește și
petr pavel
Fostul general Petr Pavel, candidatul pro-occidental, a câștigat alegerile prezidențiale din Cehia
”Nu a vorbit deloc despre internare sau persecutare”

Or, departe de a fi pur şi simplu supuşi unei supravegheri, 120.000 de persoane de origine niponă din SUA au fost plasate în lagăre de internare, o politică pentru care preşedintele George Bush a prezentat scuze Japoniei în 1991.

O purtătoare de cuvânt a preşedintelui ceh a insistat vineri asupra faptului că el "nu a vorbit deloc despre internare sau persecutare (a cetăţenilor ruşi)".

Preşedintele a recurs la acest exemplu, a adăugat ea, doar pentru a arăta "că măsurile restrictive de securitate împotriva cetăţenilor unei ţări inamice nu sunt o noutate şi că ele au fost folosite mult mai dur în trecut".

A fost vorba pur şi simplu ca serviciile de securitate "să acorde mai multă atenţie" cetăţenilor ruşi care trăiesc în Republica Cehă, întrucât Moscova ameninţă deschis această ţară şi pe aliaţii săi occidentali cu represalii pentru sprijinul acordat Ucrainei.

"Bineînţeles, nu fiecare individ reprezintă un risc", a adăugat ea.

Aproape 11 milioane de ruși trăiesc în țările occidentale

Declaraţiile de joi ale ale preşedintelui Pavel au provocat imediat reacţii indignate din partea unor ruşi care trăiesc în Occident, în jur de 10,8 milioane de persoane.

"Sincer, nu pot să cred că preşedintele Republicii Cehe sugerează pur şi simplu ca cetăţenii ruşi să fie plasaţi în lagăre de concentrare", a reacţionat jurnalista Maria Pevcih, o aliată a lui Aleksei Navalnîi, pe Twitter.

Ea a sugerat ca serviciile de securitate să se concentreze asupra ruşilor foarte bogaţi care deţin proprietăţi în Republica Cehă, şi nu asupra jurnaliştilor independenţi sau activiştilor.

De la începutul invaziei, Praga a oferit Kievului un ajutor militar şi umanitar substanţial şi a primit aproximativ o jumătate de milion de refugiaţi.

Pavel a efectuat o vizită în Ucraina în aprilie, la o lună de la preluarea mandatului. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult