Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Bukele pare să fi adoptat ironic apelativul de "Dictator al El Salvador", folosit de opoziţia care îl acuză că pune ţara pe calea către dictatură prin nesocotirea sistematică a separării puterilor în stat.
Recent au izbucnit proteste cu privire la decizia sa de a face din El Salvador prima ţară din lume ce adoptă criptomoneda bitcoin ca mijloc legal de plată.
Bukele foloseşte foarte mult Twitter, inclusiv pentru a oferi instrucţiuni miniştrilor săi.
De la naşterea fiicei sale în 2019, la biografia liderului în vârstă de 40 de ani se putea citi "Tatăl lui Layla".
După ce a devenit cel mai tânăr preşedinte din El Salvador în iunie 2019, el s-a descris pe Twitter ca fiind "cel mai arătos şi mai +cool+ preşedinte din toată lumea".
El a câştigat cu o platformă anti-establishment, dură în legătură cu criminalitatea. Făcându-şi apariţiile în blugi şi purtând şepci de baseball, Bukele, priceput în reţelele sociale, a făcut apel la tinerii alegători şi la alţii neîncrezători în politica tradiţională.
Dar criticii afirmă că la câteva luni de la victoria electorală, conducerea sa a luat o întorsătură autocratică.
În februarie 2020, el a trimis trupe militare pentru a mărşălui spre parlament şi exercita presiuni asupra parlamentarilor pentru a-i aproba cererea de finanţare a forţelor de securitate în lupta împotriva puternicelor bande criminale din ţară.
La începutul acestui an, adunarea legislativă, în care partidul lui Bukele Idei Noi are majoritatea, i-a înlocuit pe membrii Curţii Supreme cu judecători văzuţi ca apropiaţi ai preşedintelui. Măsura a provocat critici puternice inclusiv din partea Statelor Unite, care o consideră neconstituţională.
Aceşti judecători au decis în această lună că un preşedinte poate servi două mandate consecutive, deschizând uşa pentru ca Bukele să candideze din nou în 2024. Anterior exista o pauză obligatorie de 10 ani între mandate.