Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele bulgar a vorbit la telefon cu șefa Comisiei Europene despre aderarea Bulgariei la Schengen

Președintele bulgar Rumen Radev și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat la telefon duminică, a declarat secretariatul de presă al lui Radev, conform BTA.

Aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, precum și măsurile pentru finalizarea mai rapidă a procesului au fost în centrul discuțiilor.

Președintele Radev și-a exprimat așteptările că realizările Bulgariei vor fi recunoscute de toți partenerii din UE și că Bulgaria va adera la Schengen în 2023. Subiectul va fi discutat la o viitoare reuniune a Consiliului European de la Bruxelles în această lună.

Pe 8 decembrie, Consiliul JAI a examinat și votat două propuneri de extindere a spațiului Schengen, respingând Bulgaria și România, aprobând însă intrarea Croației.

Ministrul de Externe Alexander Schallenberg (ÖVP) a apărat refuzul Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. sugerând că Viena a fost nevoită să recurgă la acest gest pentru a se face auzită la Bruxelles. „Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a subliniat ministrul austriac de externe.

Citește și
Manfred Weber
Manfred Weber, liderul PPE: România aparţine spaţiului Schengen! Sunt extrem de dezamăgit de rezultatul negativ

Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a explicat Schallenberg într-un interviu acordat vineri canalului TV Puls24.

De fapt, susţine ministrul de Externe, Austria a vrut chiar să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult