Președintele american și liderii europeni au anunţat că vor impune Rusie cel mai dur pachet de sancţiuni existente
Your browser doesn't support HTML5 video.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Azi, Consiliul Alianței Nord-Atlantice a decis să ne activeze planurile de apărare. Acesta este un pas prudent și defensiv pentru a proteja națiunile aliate în timpul acestei crize. Avem peste 100 de avioane militare în stare de alertă ridicată, care ne protejează spațiul aerian și avem peste 120 de nave aliate pe mare, din Nord până la Marea Mediterană."
Olaf Scholz: „Permiteți-mi să spun un cuvânt aliaților noștri NATO din Europa de Est, din Polonia, din România și din țările baltice. Aș dori să-i asigur în mod explicit: înțelegem prea bine preocupările voastre în fața acestor evenimente. Vă vom fi alături. Germania respectă datoria de asistență a NATO."
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Comunitatea internațională a condamnat acest act de război. În acest context, am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situația creată. Am stabilit că guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență."
De la Bruxelles au venit noi sancțiuni împotriva Rusiei
„Vom îngheța activele rusești în UE și vom opri accesul băncilor ruse pe piața financiară europeană. În plus, vom slăbi poziția tehnologică a Rusiei în domenii cheie, de la componente de înaltă tehnologie la software de ultimă generație", a spus Ursula von der Lyen , președinta Comisiei Europene.
La rândul său, președintele Statelor Unite l-a acuzat pe omologul său rus că a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești. Biden avertizează Rusia că aliații din NATO vor răspunde într-un mod unit și decisiv pentru a trage Rusia la răspundere.
Antony Blinken: „Am spus foarte clar că dacă Rusia continuă să escaldeze, la fel vom face și noi. Vor fi consecințe masive, un preț pe care Rusia vă trebui să-l plătească mult, mult timp. Vom consolida NATO. Le vom asigura securitatea tuturor aliaților și partenerilor noștri prin poziționarea forțelor noastre pe flancul estic.”
Pe de altă parte, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kueba a formulat și o listă de solicitări pentru occidentali, între care - sancțiuni devastatoare pentru Rusia, izolarea completă a Rusiei, arme și echipamente militare pentru Ucraina, precum și asistență financiară.
Antonio Guterres, Secretarul General ONU: „Președinte Putin, în numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia!”
Reprezentanul Ucrainei la ONU a avut a avut un schimb dur de declarații cu ambasadorul rus, care, culmea, asigură președinția Consiliului de securitate al ONU.
Vassily Nebenzia, Ambasadorul Rusiei la ONU: „Colegii noștri ucraineni, recent înarmați și încurajați de o mulțime de state, încă își mai fac iluzia că vor putea ajunge la o soluție militară la chestiunea Donbasului, cu binecuvântarea colegilor lor occidentali. Așa se pare. Altfel, este greu de explicat intensificarea substanțială a bombardamentelor și actelor de diversiune pe teritoriul acestor republici.”
Sergiy Kyslytsya, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU: „Cheamă-l pe Putin, cheamă-l pe Lavrov să oprească agresiunea. Și salut decizia unor membri ai acestui Consiliu de a se întruni cât mai curând posibil pentru a lua în considerare decizia necesară care va condamna agresiunea pe care o lansați asupra poporului meu. Nu există purgatoriu pentru criminalii de război. Se duc direct în iad, domnule ambasador!” Reporter: Ambasadorul Rusiei spune că aceasta nu a fost o agresiune împotriva poporului ucrainean, ci o agresiune împotriva celor care erau la putere.
Sergiy Kyslytsya, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU: „Nu poți să fii serioasă. Vorbești serios? Vrei să disec semantica nebună a unei persoane al cărei președinte încalcă carta ONU, a declarat război și se joacă cu cuvintele? Și îmi ceri să o interpretez? E o nebunie. E o nebunie. Absolut.”