Preşedinta Georgiei a declarat parlamentul ilegitim, pe fondul manifestaţiilor pro-UE: „Mandatul meu continuă”
Ţara din Caucazul de Sud a fost aruncată în criză joi, când partidul Visul Georgian al prim-ministrului Irakli Kobakhidze a declarat că opreşte negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani din cauza a ceea ce a numit " şantajarea " Georgiei de către bloc, inversând brusc un obiectiv naţional vechi.
Aderarea la UE este un obiectiv extrem de popular în Georgia, iar îngheţarea discuţiilor privind cererea de aderare a declanşat ample proteste în această ţară, al cărei obiectiv de aderare la UE este înscris în constituţia sa.
Într-un discurs susţinut sâmbătă, Salome Zourabichvili (foto), un critic pro-UE al Visului georgian, ale cărui puteri sunt în principal ceremoniale, a declarat că parlamentul nu are dreptul să îşi aleagă succesorul atunci când mandatul său se încheie în decembrie şi că va rămâne în funcţie.
Zourabichvili şi alţi critici ai guvernului spun că alegerile din 26 octombrie, în care Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, au fost frauduloase şi că parlamentul ales de acesta este ilegitim.
„Nu există un parlament legitim şi, prin urmare, un parlament ilegitim nu poate alege un nou preşedinte. Prin urmare, nu poate avea loc nicio învestire, iar mandatul meu continuă până când se formează un parlament ales în mod legitim", a spus ea, potrivit News.ro.